74% от столичаните биха гласували на предстоящите местни избори на

...
74% от столичаните биха гласували на предстоящите местни избори на
Коментари Харесай

Столичани избират ПП/ДБ пред ГЕРБ за местните избори

74% от столичаните биха дали своят вот на идните локални избори на 29 октомври. Близо 28% от тях биха поверили кметския стол на Васил Терзиев, препоръчан от ПП/ДБ и подсилен от " Спаси София ".

Това сочат резултатите от представително изследване на " Естат ", в което са интервюирани 800 непрекъснати поданици на Столична община, на възраст 18 и повече години. Изследването е извършено в интервала 29 септември - 9 октомври по метода лице в лице и онлайн панел.

Около 18% от респондентите показват, че не биха дали своят вот на локалния избор, а 7.6% към момента не са решили. Делът на гласуващите е по-нисък от междинния измежду дамите, хората в пенсионна възраст и жителите на периферните региони.

Все отново от столичаните, които имат желание да упражнят правото си на избор, 27.8% биха се доверили на Васил Терзиев за кмет. Конкуренцията за второто място се обрисува да бъде извънредно оспорвана. Местна коалиция " Българска социалистическа партия за България " издигна синдикалистката Ваня Григорова за кандидат-кмет, която среща поддръжката на 20.6% от столичаните, до момента в който предлагането на ГЕРБ- Антон Хекимян събира 18.7%. Следват Вили Лилков, за който биха дали своят вот 6.4%, а Деян Николов получава 4.7% съгласно данните от изследването.
 Снимка 637597
Източник:

Към първата половина на октомври е несъмнено, че борбата за кметския пост ще се реши на балотаж, в който любимец е Васил Терзиев. При възможен балотаж сред Васил Терзиев и Ваня Григорова столичани биха дали надлежно 51.6% и 48.4% от гласовете си за тях. Вариантът за втори тур с Антон Хекимян и Васил Терзиев също е прегледан, като предлагането на ПП/ДБ събира 57.9% от гласовете. Почти сходно е разпределението и при възможен балотаж сред Григорова и Хекимян, при който тя би спечелила с 58%.

По отношение на общинските съветници 28.1% от респондентите в изследването биха дали своят вот за препоръчаните от ПП/ДБ и " Спаси София ". 18.2% поддръжка събират общинските съветници на ГЕРБ, следвани от тези на Българска социалистическа партия с 12.9%. За " Възраждане " биха дали своят вот 7% от респондентите, а за съветниците на Има Такъв Народ - 6.4%. Очертава се мощно фрагментиран общински съвет, в който нито една групировка няма да получи повече от 20 от мандатите.

При гласуването за областен кмет ПП/ДБ още веднъж води в класацията с 28.5%, следвани от ГЕРБ с 17.8%. Трето място заемат районните кметове на Българска социалистическа партия с 13.5%. " Възраждане " и Има Такъв Народ събират двойно по-малко подкрепа, надлежно с 6.8% и 6.6%.
 Снимка 637596
Източник:

Немалко гласоподаватели занапред възнамеряват да гласоподават с " не поддържам никого " и е доста евентуално делът на избралите тази форма на протестен избор да надвиши шестте % от октомври 2019 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР