734 са потенциално опасните у нас с най-висока степен на

...
734 са потенциално опасните у нас с най-висока степен на
Коментари Харесай

Над 700 потенциално опасни язовира у нас, какво означава това

734 са евентуално рисковите у нас с най-висока степен на риск (или първа степен на евентуална опасност), 224 са със забележителна степен, а 675 язовира са с ниска степен на риск. Това демонстрират междинни данни от инспекция на ДАМНТ на всички огромни язовири в България. До момента са тествани главно оборудванията в Северна България - без Видин и Търговище. Според ръководителя на Агенцията, най-вероятно броят на евентуално рисковите язовири ще се удвои до края на инспекцията.
Какво значи това?
" Това значи, че при вероятно повреда, климатични промени, трусове тези язовири биха могли да причинят проблеми със здравето и живота на популацията по поречието, би потърпевша инфраструктурата и предприятия . ", съобщи пред Btv Петър Горновски ръководител на ДАМНТ.
" Един язовир с висок второстепенен риск на заплаха не значи по никакъв метод, че безусловно се нуждае от ремонт или укрепителни работи. Това са разнообразни неща. Едното е какво е положението на оборудването все още с оглед нормативната уредба, а другото – степента на евентуална заплаха – това е вторичният риск. Ако се компрометира това оборудване, неконтролирано и нещо се случи с него – има ли риск за население, инфраструктура и прочие ", изясни и проф. Димитър Кисляков, хидроинженер, учител в УАСГ.
Тези, които се нуждаят от незабавен ремонт, ние преди 2 години ги дадохме. Това са множеството дребни язовири, продължи ръководителят на ДАМНТ. " Тези в този момент, които ревизираме са огромни язовири – с от 5 до 15 метра стена или над 15 м стена и с над 3 млн. кубика воден размер. Като язовир Искър, които при случай биха могли да причинят тежки вреди. "
 Министерство на околната среда и водите: Язовир „ Бели Искър “ е в редовност Министерство на околната среда и водите: Язовир „ Бели Искър “ е в редовност
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети язовир „ Бели Искър “, с цел да се запознае с резултатите от водолазн...
" Всяко едно такова оборудване е в границите на инфраструктурната сигурност на всяка страна . Не можем да кажем, че са „ цъкаща бомба “. Особено най-големите 52 язовира – те си имат екипи, всеки ден се следят и прочие Всички други имат оператори, които се грижат за тях, обследват ги и внимават. ", изясни Горновски.
Той даде образец с две области в страната - Хасково и Кърджали.

" Потенциално рискови язовири има във всички области с друга централизация. От 6 844 водоема – язовири в цялата страна, при тях са над 3 000 язовира. Там регионалните шефове имат тежка задача. В Кърджали са над 1000, а в Хасково над 2 300 язовира. Но примерно в Хасково огромна част от тези 2300 язовира са дребни, строени за поливни потребности на популацията, за водопой. Те при всички случаи отиват към евентуално неопасните. ", акцентира Горновски.
Голям е казусът, че общините не могат да поддържат финансово и оперативни водоемите.
Язовир " Бели искър " се нуждае от ремонт
 Редица язовири отиват на засушаване, Ревизоро дава обещание да не се повтори случая Нено Димов Редица язовири отиват на засушаване, Ревизоро дава обещание да не се повтори случая " Нено Димов "
Има ли заплаха от воден режим за доста хора поради пресъхване на язовири? Сигналите за такова нещо става все по-силни. Нова телевизия...
 
Водоемът край село Бели Искър е открит преди към 80 години.
" През 2015 година се разглеждаше абстрактен план. 2018 година трябваше да има техническо задание за работен план. Собствеността се обяснява, административни процедури текат и там нищо не се случва. До кота преливкник не се цялостни, тъй като в случай че се употребяват последните 3 м до тази кота, той няма да може да издържи земетресение по сегашните условия. Когато е строен, не са взети поради сеизмични интензивности. За да е по наймодерните условия, би трябвало да е по-ниска кота, преди да се ремонтира ", сподели проф. Кисляков.
Той изясни още, че това не значи нова стена.
" Някои планови разновидности предвиждаха да бъде надстроена стената. Просто безчет експертизи за потвърдили, че тази сена има потребност от ремонт ", изясни Кисляков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР