73 случая на хепатит C и 41 случая на ХИВ

...
73 случая на хепатит C и 41 случая на ХИВ
Коментари Харесай

73 случая на хепатит C и 41 на ХИВ откри кампания през 2021 г. |

73 случая на хепатит C и 41 случая на ХИВ през 2021 година откри стратегия " Айвър " за гратис и анонимно тестване в над 180 лаборатории в страната. Направените проби са 5022.

Положителни хепатит C (anti-HCV) резултати са регистрирани в 23 (от 28) области в страната. Хората с позитивни резултатите за хепатит C са ориентирани към потвърждаване на резултата с PCR тест. Хепатит C към този момент се лекува изцяло, с терапия заплатена от НЗОК. 

Случаи на ХИВ са регистрирани в 7 разнообразни области на България. 5 от позитивните проби са в извънредно дребни обитаеми места, които не са регионални градове и в които няма офис на Регионална здравна ревизия (РЗИ).

38 от позитивните ХИВ резултати са при мъже, а другите 3 са при дами. За пациентите с ХИВ вече има поддържащо лекуване, гратис за всички, без значение от здравноосигурителния статус.

„ През 2021 година COVID-19 отново измести фокуса от други две животозастрашаващи инфекции - хепатит C и ХИВ. Препоръчително е всеки човек над 18 години да се изследва за хепатит C и ХИВ най-малко един път в живота. Тестовете в лаборатория, с кръв от вената, са несъмнено по-точни от тестванията с боцкане по пръста, както и от оралните проби. Тестът за ХИВ по програма  " Айвър "  изследва и за p24 антиген и за антитела (HIV type 1 and 2, p24 Ag, Ab). Тестовете, които наблюдават за p24 антиген, засичат ХИВ сред 11 и 30 дни след зараза. Досега в България в никакъв случай не е имало толкоз огромна стратегия за гратис и анонимно тестване с толкова прецизен тест за ХИВ “, споделя Явор Конов, ръководител на фондация " Айвър ".

Факти

Положителните резултати за ХИВ и хепатит C не са задоволителни за слагане на диагноза и трябва да бъдат доказани с по-висок клас проучвания.

Хората с доказан позитивен резултат за хепатит C имат право на гратис лекуване от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В множеството случаи лечението продължава между 8 и 12 седмици.

Хората с доказан позитивен резултат за ХИВ имат право на гратис поддържащо лечение, обезпечено от Министерството на здравеопазването.

Лекарството срещу хепатит C се отпуска в

Поддържащото лекуване за ХИВ се отпуска в

Над 95% от хората с хепатит C, които са приемали терапия за изчистване на вируса, са успешно излекувани. 

Хората, живеещи с ХИВ, които одобряват и се придържат към своята терапия, към този момент живеят толкова дълго и продуктивно, колкото хората, които нямат ХИВ.

 работи за повишение на информираността за ХИВ предварителната защита, тестването и лекуването на гей мъжете в България. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР