73% от насипния сладолед съдържа колиформи, 36% - Escherichia сoli,

...
73% от насипния сладолед съдържа колиформи, 36% - Escherichia сoli,
Коментари Харесай

Тест доказва: 73% от насипния сладолед е замърсен и може да причини хранителни разстройства

73% от насипния сладолед съдържа колиформи, 36% - Escherichia сoli, демонстрира тест на " Активни консуматори ". 

Наличието им демонстрира, че има замърсяване и е сигнал за нараснал риск за съществуване и на други, постоянно по-опасни инфекциозни причинители.

През юли от " Активни консуматори " купили сладолед от 11 търговски обекта посредством скришен клиент. Без спомагателни операции сладоледите са трансферирани в стерилни контейнери и доставени в лаборатория за микробиологичен разбор. Отделно тайният клиент попълнил въпросник с информация за хигиеничния статус и процедурите на опериране в съответния търговски обект.

Оказало се, че в 8 от обектите личният състав не носи ръкавици, в нито един приборът за разсипване на сладоледа не се държи в ледник, в нито един няма обособен уред за разсипване за всеки сладолед, в 10 от 11 не дават пакетирана лъжичка, в 8 обекта не издават касова записка.

" Резултатите ясно демонстрират, че хигиената на павилионите за продажба на сладолед не е приоритет - пишат " Активни консуматори " - Носенето на ръкавици е обикновена мярка, само че даже и тя се съблюдава в по-малко от 1/3 от комерсиалните обекти. Най-съществени за хигиената въпроси са 2 и 3. От тях се се вижда, че личният състав не държи прибора за разсипване на сладолед в хладилната витрина, където му е мястото. Най-масово този уред е наквасен в купа с вода при околна температура на въздуха от 30, а от време на време и повече градуса. При тези условия и изобилието от хранителни субстанции (осигурени от остатъците на сладоледа в купата с вода) съдът с прибора за разсипване за броени минути се трансформира в развъдник за бактерии. От него микроорганизмите се трансферират назад върху всички типове сладолед, както и в купичките на клиентите. Наличието единствено на един уред за разсипване значи, че бактериите доста бързо могат да заразят всички типове сладолед. "

Още един евентуален източник на болест са раздаваните лъжички за сладолед. В идеалният случай всеки клиент би трябвало да получава своя, самостоятелно опакована стерилна лъжичка. Това обаче е открито единствено в 1 търговски обект. В останалите 10 лъжичките се намират в насипно положение върху витрината, или в някоя купа където могат да бъдат опипвани на воля от всички минали клиенти. " Има и павилиони в които търговецът услужливо ви забожда лъжичката в сладоледа с мръсните си ръце ", пишат от " Активни консуматори ".

" Наблюдението на навиците на личния състав демонстрират притеснителна липса на обикновени хигиенични правила - се споделя още в разбора им. - При тези условия даже най-чистия от бактерии сладолед за броени часове през лятото се трансформира на парадайс за микроорганизмите от където това естествено обилие попада в жадния за хладина потребител. "

Микробиологичен разбор

Колиформите са пръчковидни бактерии, необятно публикувани в почвите и водите, които повече от век се употребяват като хигиеничен знак. Например в течащата и бутилираната питейна вода не би трябвало да има от тези бактерии. При храните съществуването на колиформи значи, че в тях има капацитет да се развиват патогенни бактерии .

Escherichia coli е тип бактерия, причисляваща се към огромното семейство на колиформите. Обикновено тя обитава червата на хората и животните и се отделя посредством екскрементите . В избрани случаи E. сoli може да е доста рискова за здравето на хората. Присъствието на E. сoli в питейните води е неразрешено, а при храните има несъмнено оптимално възможно количество. При сладоледите няма разполагаем Европейски или народен предел за E. сoli.

В 8 от 11-те продукта (73%) обаче се откриват колиформи. При 4 (36%) се откриват и E. сoli. Сладоледите нечисти с E. Сoli съдържат и колиформи. Резултатите демонстрират, че най-малко 4 от оценените 11 проби не са годни за консумация .

" Това е извънредно висок дял на бактериологично замърсяване - пишат от " Активни консуматори ". Основен източник на замърсяването без подозрение са мръсните принадлежности и съоръжение употребявани в комерсиалните обекти. Вероятно това в допълнение се задълбочава от неприятната персонална хигиена на личния състав. Възможно е при някои търговски марки сладолед замърсяването да става още при производството. "

Тестът демонстрира, че насипните сладоледи са извънредно рискова храна през лятото . Консумацията на инфектирани с бактерии сладоледи може да е причина за  хранителни разстройства .

Защо е рискова Escherichia coli

Обикновено тази бактерия живее в червата и през множеството време е безвредна. Някои подвидове на E. сoli обаче могат да бъдат смъртоносни. Бактерията може да провокира гастроентерити, инфекции на уреталния тракт, мененгити при бебета, хеморагични колити, пневмония и други Особено рискова може да бъде при дребни деца и хора с компрометирана имунна система.

E. сoli е причина за доста хранителни отравяния. През последните 10 години в Съединени американски щати бактерията е предизвикала към 330 доказани лабораторно епидемии, свързани с храни при което са болни 5700 индивида, а умрелите са 20. Като извършител на гибел от остро хранително отравяне E. сoli е на трето място след листерията и салмонелата. За същия интервал в Съединени американски щати Escherichia coli са свързани с 3 епидемии в които източник на болестта е сладолед. Заболелите са 17, а смъртните случаи 1. В Европа липсва подробна статистика като в Съединени американски щати, само че ситуацията е доста по-лошо. Само при най-смъртоносната зараза в Германия през 2011 от E. сoli се разболяха над 4000 индивида, а 53 починаха. Причинителят беше вариант E. coli O104:H4, чиито източник беше салата от кълнове на сминдух.

Препоръки

От " Активни консуматори " насочат и следните рекомендации:

- павилионите за продажба на насипен сладолед би трябвало наложително да разполагат с задоволително количество питейна вода и подготвени за приложение дезинфектанти;

- приборите за разсипване на сладолед би трябвало да се държат в хладилната витрина при съответния тип сладолед. Те не би трябвало да напущат витрината, с изключение на за измиване с чиста питейна вода, наложително последвано от стерилизация. Ако купувачите виждат, че прибора за разсипване стои отвън хладилника, предлагаме да се откажат от покупката;

- с цел да се понижи опцията за кръстосано заразяване е належащо всеки тип сладолед да разполага със личен уред за разсипване;

- когато купувачите се нуждаят от лъжички за сладоледа, те би трябвало да получат чисти и стерилни самостоятелно опаковани такива. Отварянето им би трябвало да става от клиента. Недопустимо е пипането на ядивната част на лъжичките от други хора, в това число от персонала;

- когато павилионът не разполага с течаща питейна вода, е желателно личния състав да работи с ръкавици и да е екипиран с подобаващи дезинфектанти за непрекъсната обработка на ръцете.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР