72-ма са бягащите от войната украински граждани, пребиваващи в почивната

...
72-ма са бягащите от войната украински граждани, пребиваващи в почивната
Коментари Харесай

72-ма са украинските граждани, пребиваващи в базата на БДЖ в курортното селище „Паничище” 

72-ма са бягащите от войната украински жители, пребиваващи в почивната база на БДЖ в курорта „ Паничище”, оповестиха от управлението на станцията. В началото на месец юни там бяха настанени 100 жители на Украйна. 28 от тях са напуснали почивната база по разнообразни аргументи. 6-има от тях са си тръгнали, защото поради здравословни проблеми не са се чувствали добре, живеейки на по-висока надморска височина, изясни шефът на почивната база на БДЖ Даниела Марчина.

Други се се върнали краткотрайно в Украйна или са избрали да се открият в разнообразни региони на България за започване на работа.
Изхранването на украинските жители се поема от почивната база – закуска, обяд и вечеря, като менюто се съгласува с тях, обясниха от станцията на БДЖ.

Ежедневно на тяхно разположение е микробус, който да поеме транспортното им обслужване до Сапарева баня. Два пъти седмично транспорт се обезпечава и от доброволците от Дупница. След среща с представители на РЗОК-Кюстендил, украинските жители са избрали персонален доктор, с което е обезпечено и тяхното здравно обслужване.
Групата украински жители е настанена в почивната база на БДЖ по новата Програма за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България, която е със период на деяние от 01. 06. 2022 година до 31. 08. 2022 година По нея, за всеки украински жител, местата за настаняване получават по 15 лева дневно - за нощувка и изхранване или по 10 лева, в случай че се обезпечава единствено нощувка.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР