72-годишен смолянчанин е осъден, без да знае, а частен съдебен

...
72-годишен смолянчанин е осъден, без да знае, а частен съдебен
Коментари Харесай

Абсурд: Осъдиха смолянчанин за сметка за парно на софиянец

72-годишен смолянчанин е наказан, без да знае, а частен правосъден реализатор му съобщил, че го грози запор - освен това поради неплатено парно на софиянец.
Живеех си обикновено и умерено в Смолян до един ден през ноември месец 2016 година, когато се оказа, че съм дебитор на " Топлофикация " – София и имам запор от частен правосъден реализатор, споделя Стефан Борисов Иванов.
Пенсията на индивида е 250 лв.. Добре, че частният правосъден реализатор се оказал човек. Той му обяснил, че няма да му запорират пенсията, тъй като е под минималната работна заплата. Но от този момент почнало вървене по тъгите.
Мъжът тръгнал по София да ревизира защо става въпрос. Много бързо схванал, че има техническа неточност - съвпадане в трите имена на длъжника и на смолянчанина. ЕГН-тата им са разнообразни. Софиянецът е 45-ти набор, а смолянчанинът е 48-ми. Но този факт не се приема по никакъв метод от " Топлофикация ". И не престават да си желаят парите от него.
Стефан Иванов от Смолян в никакъв случай не е живял на адреса, в който е употребено парното. Има и доказателства за това, само че това няма значение за топлинния оператор.
Първоначалният дълг е 257 лв.. Но с всички разходи по инстанциите до момента е бухнал на повече от 1300 лв. . Има 55 лева мораторна рента, 465 лева правосъдни разходи, 450 лева хонорар на техния юрист. Лихва продължава да тече и от 2016 година насам.
Посъветвали Стефан да ревизира делото в съда. Делото било към този момент архивирано, само че му го дали. От него в някаква степен му се изяснила обстановката.
" Системата на " Топлофикация " е такава, че имат дежурен правист. Тя много надменно се държа. Казах ѝ, че има някаква неточност, че аз в никакъв случай не съм живял на адрес ул. " Одрин " 14 в София. И тя споделя: " Правилно, ти живееш в кв. „ Люлин ", 10-ти микрорайон ". Казах ѝ, че и това не е правилно, че пребивавам в Смолян. А първият адрес, който видях в документ и дори отидох на място в София (ул. " Одрин " ), бил на адвокатката на съименника ми ", споделя възрастният мъж.
Чудейки се какво да прави, пращал тъжби в КЕВР, в Комисията за протекция на потребителите. Жалвал се и на омбудсмана, само че останал отчаян. " След 6-7 месеца получавам писмо, че не се занимават с влезнали в действие каузи. А аз чаках някакъв съвет да ми даде. Пуснах тъжба и до " Топлофикация ". Имам отговор, само че той не беше към мен, а към ЧСИ. Аз към този момент като персона, нуждаеща се от отношение, не живея, а съм единствено индивидът, който би трябвало да даде парите . Пише, че имало периоди, а не съм се обадил. А по какъв начин да се обадя, като не знам, че ме съдят. Те съдят един човек, а изпращат задължението на различен ", споделя Стефан.
Всъщност от 2004 до 2011 година Стефан Иванов от Смолян е живял в София, само че на бул. " Сливница " и бул. " Г. М. Димитров ". В оня интервал пък Стефан Иванов от 10-ти микрорайон на " Люлин " продава жилището си. От 2011 година стартира да се натрупа дългът в жилището му. Напълно допустимо е най-после да се окаже, че нито един от двамата Стефановци не е дебитор на " Топлофикация " .
Проверка в документите на Стефан от Смолян демонстрира, че има едно несъгласие, подадено от софийския Стефан. Явно въпреки всичко правосъдното дело се е водило против него, тъй като той е възразил, че не дължи вземането по издадената заповед за осъществяване. Подписал е и декларация, че в случай че напусне града, ще се обажда. Към оня миг партидата е на него, и името, и адресът – всичко е на един човек. После обаче – някъде към 2013-та година, от " Топлофикация " поправили нещата.
След поредност от прошения до топлинното сдружение му изпращат писмо, в което написа в резюме, че той е отговорен, той би трябвало да заплати, че има партида, която му е издадена служебно. Смолянчанинът се снабдява през 2013 година с партида, която подхожда освен на неговото име, само че към този момент и на неговото ЕГН. Дотогава този детайл липсва.
" Аз не знам да има подобен закон, съгласно който да ми издадат служебно партида, да ми сключат контракт, за който аз нищо не знам. От един интервал насам в документите и ЕГН-то към този момент е мое, и партида имам моя ", изяснява смолянчанинът.
Според него, всичко с партидата е станало в " Топлофикация ". " Когато този дълг би трябвало да се даде на ЧСИ, поражда нужда от ЕГН и те си го набират всред 30-те с това име в България. Явно са влезнали в системата на ЕСГРАОН и са си взели моето ЕГН. Оказа се, че 30 души в България сме с идентични три имена. И аз съм " късметлията ". Значи, няма да ми се падне от тотото да взема пари, а да давам ", смее се все пак той.
Ходил и при топлинния счетоводител " Техем " за информация, питал служителката на неговото ЕГН какъв дълг има. А тя му споделя: " Не си ти, тук има Стефан Борисов Иванов с ЕГН 4505…, само че той е до февруари месец 2011 година А задължението е от август същата година до края на 2012 година И партидата се води на друго лице. . А " Техем " не са страна по контракта ", споделя изстрадалият възрастен мъж.
" Човекът с моето име е подписал едно несъгласие, че не е той дебитор. И евентуално е прав, тъй като той към оня миг не е притежател на жилището, нито партидата е на негово име. Но за мен няма дори капка подозрение дали този дълг е мой. В същото време нямам никакво отношение към греховете и неволите на " Топлофикация ", е безапелационен мъжът. Той е склонен, че „ Топлофикация “ би трябвало да си вземе парите, само че би трябвало да е по почтен метод.
А случилото се на Стефан Иванов от Смолян мъчно се побира в мозъка на хората. Досега той към този момент е изхарчил 1000 лв. по пътувания и разправии с всякакви инстанции в столицата. Казва, че когато през 2016-та година му донесли известието за запор, щял да припадне. Отдъхнал едвам когато схванал от сътрудничката на ЧСИ-то, че няма да му спрат пенсията, защото е доста дребна.
Трябва да се откажа да се удивлявам на парадоксите, а да ги одобрявам и да пребивавам с тях , е сега философията на Стефан. Той е завел дело против „ Топлофикация “ и е уверен, че ще го завоюва, тъй като е правата страна.
Стефан дори не е роден в Смолян, пристигнал е в родопския град през 1974 година като зам.-директор на фамозната компания „ Родопска тъкан “. По обучение е инженер-химик текстилец, компетентност „ Облагородяване на естествените нишки “ от ВХТИ - София. С негово изобретение, за което никой не знае до момента, е, че боята от родопските одеяла спряла да пада.
" Намерих реактивни багрила, които вършат химическа реакция с вълната, а химическите връзки са от най-силните връзки при съединенията. Не можеш да свалиш боята, каквото и да правиш. Тогава яркостта на цветовете стана с един колорит по-слаба. Беше фикция ", спомня си той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР