72 000 заявления за гласуване са подадени в чужбина за

...
72 000 заявления за гласуване са подадени в чужбина за
Коментари Харесай

ЦИК: По-малко подадени заявления за гласуване в чужбина

72 000 заявки за гласоподаване са подадени в чужбина за изброите на 11 юли, това е с към 15-16 000 по-малко, в сравнение с изборите на 4 април. Това съобщи на постоянния брифинг на ЦИК представителят Цветозар Томов.

По думите му обаче от това не следва, че ползата на българските общности е по-слаб. Съществува разлика в обстановката тогава и в този момент - този път са открити над 500 секции въз основата на над 1000 и повече гласоподаватели.

Подаването на заявление е значимо освен във входирането на изборна секция, когато гласоподавателят подава заявление, се включва в описите и не се входира, че няма да гласоподава на друго място, това бави гласоподавателите, пораждат опашки и се явяват механически проблеми, изясни Томов.
 В 502 секции гласоподават сънародниците ни в чужбина
В 502 секции гласоподават сънародниците ни в чужбина

На вота на 4 април 2021 година имаше 465 секции

" Трябва да сме подготвени да гласоподават повече хора при по-малко подадени заявки, а това значи по-късни описи ", посочи той. Вече е разискван план в ЦИК за местата. Срокът за взимане на решение е 19-ти, само че настройка има да стане и на следващия ден след разискване на елементи в още едно съвещание.

Цветозар Томов изясни и за още проблеми при гласуването в чужбина - намирането тук-там, които да покриват противоепидемичните ограничения, има секции, които не са сигурни, че това ще стане. Предстоят и срещи с представителите на политическите партии по въпроса, заяви Томов.

След седмица ще има цялостна визия за секциите в чужбина, ориентировъчно сред 750 и 800 се чака да бъдат те - най-вече във Англия, Германия и Турция.
 57.1 млн. лева ще костват предварителните избори
57.1 млн. лева ще костват предварителните избори

Все още се преценя дали е допустимо видеонаблюдение

Друга отговорност на ЦИК - по договорите с медийните пакети има 35 запитвания, утвърдени са 22 контракта, като бюджет планувани са 591 000 лева, ще се разходват тези средства от 4 партии, 10 обединения и 1 предприемчив комитет.

Последните решения на ЦИК бяха обявени на брифинга. Последни разисквания по решението по какъв начин да гласоподават карантинираните, следва да се разгласи. Постъпилите тъжби са против прекратяването предварително пълномощията на кмет, преписки за назначение на РИК, там, където не е реализирано единодушие - към този момент в Хасково, ЦИК е върнал преписката. Има още две такива преписки. Засега са записани 9 организации за наблюдаващи в страната и чужбина.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР