710 лв. ще е минималната заплата от 1 април. Но

...
710 лв. ще е минималната заплата от 1 април. Но
Коментари Харесай

710 лв. ще е минимална заплата, а после ще става 50% от средната

710 лева ще е минималната заплата от 1 април. Но с цел да спре годишният спор сред работодатели и синдикати, би трябвало да се вкара обсъжданата евродиректива - да е 50% от междинната в страната. Това изясни вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Средната заплата към септември е 1543 лева

В съдружното съглашение на ръководещите е записано, че оптималният застрахователен предел би трябвало да е по формулата 2,3 пъти от междинна заплата. “В него сме планували и въвеждане на директивата минималната заплата да е 50% от средната”, съобщи Василев пред БНР.

Той е безапелационен, че оптималният застрахователен приход ще бъде вдигнат от 3000 на 3400 лева Но финалното решение ще е на депутатите, тъй като те одобряват бюджета на страната.

“Когато се подвигат междинните заплати, би трябвало да се подвига и оптималният застрахователен приход. Истината е, че при въвеждането му е бил 10 пъти минималната заплата и към 3,8 пъти от междинната. Сега ще бъде по-малко от 5 пъти по отношение на минималната и 2,25 от междинната - доста е компресиран по отношение на междинните стойности на възнаграждение в страната”, сподели още той. Припомни, че по политически аргументи е бил арестуван през годините.

“Не се чака да натовари бизнеса с огромни спомагателни разноски, най-вече с към 100 лева на работник”, пресметна министърът.

Василев е безапелационен, че няма да се извини за думите си на тристранката в четвъртък. Тогава той обяснил, че от пазара на труда би трябвало да се извадят некомпетентните работодатели, които не могат да заплащат по този начин, че да няма работещи небогати. Бизнесът отвърна, че накадърно е ръководството, а не работодателите, и изиска опрощение от Василев. “Няма война с работодателите, само че за истината не би трябвало да се извиняваме. Трябва да има ясни кардинални критерии за минималната работната заплата”, безапелационен бе вицепремиерът. През последните 15-20 година се играел танц, в който синдикатите желаят по-висока минималната заплата, а бизнесът отвръща, че това ще докара до растеж на безработицата.

Приема обаче рецензиите на работодателите, че страната е неприятен шеф. Тук решението било административна промяна, която ще докара до оптимизация и “ще спре разнасянето на хартии напред-назад”. Щяло да има по-малко хора, само че по-добре платени.

Припомни, че са планувани 200 млн. лева за компенсации на освободен личен състав. настрана имало 77 млн. за усъвършенстване и подсилване на структурата на армията.

От КНСБ също пратиха писмо на Василев с искане минималната заплата да е равна на сумата за прехрана - 1103 лева нето. Като положителни образци синдикатът показва Словакия, където за 2021 година е закрепена на 57% от междинната за страната.

В Испания се заложило средносрочна цел от 60% минимална заплата по отношение на междинната. “За съпоставяне в България това съответствие е към 42-44% в продължение на 10 година, а в страни като Северна Македония и Сърбия, които не са членки на Европейски Съюз, минималната заплата е по-висока по отношение на България с към 20%”, пишат от синдиката. Разликата сред най-високата минимална заплата в Европейски Съюз (Люксембург) и най-ниската (България) е 7 пъти.

На упреците, че е очакван висок дълг в проектобюджета, Василев отвърна, че това е дълг за вложения, а не за заплащане на пенсии и заплати или държавни разноски. Дългът, който е заложен в проектобюджета, не е огромен - по-малко от 4 % от Брутният вътрешен продукт, изясни министърът.

По проекта за възобновяване през тази година чакаме да получим 1,6 милиарда лева Одобрението от Европейска комисия се чака в края на март - началото на април, а първите средства да получим от юни.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР