7000 жени раждат всяка година у нас без бременността им

...
7000 жени раждат всяка година у нас без бременността им
Коментари Харесай

Хиляди българки раждат без бременността им да е била проследена от специалист

7000 дами раждат всяка година у нас без бременността им да е била съответно проследена от експерт. През 2021 година една от 10 дами ще бъде призната да ражда, без да ѝ е бил осъществен какъвто и да било обзор или проучване, се споделя в отчет " Цената на безразличието ", направен от коалиция от цивилен начинания. Като умозаключение в него се показва, че всичко това крие съществени опасности за здравето и живота на бебетата и майките.

Според изследването най-малко една трета от тежките болести при недоносените бебетата се дължат на предотвратими затруднения от нелекувани инфекции на майката по време не бременността. До изписването от болничното заведение грижата за крепко бебе коства 340 лева, а грижата за недоносено бебе с леки затруднения коства 20 пъти повече. Болничната грижа за бебе с тежки затруднения може да доближи 300 пъти грижата за крепко бебе, отбелязва още отчетът.

 Здравните управляващи обясниха какво да вършат бременните при пандемия Виж още

В него е посочено, че националният рамков контракт планува към 65 млн.лв. през 2021 година да бъдат отделени за болнична грижа за бебета. Инвестицията в следене на всички бременни дами у нас ще излезе към 1 млн.лв. Ако това докара до понижаване на каузи на затрудненията единствено с 5 %, ще бъдат спестени два пъти повече запаси, разясняват пред Българска телеграфна агенция от неправителствената организация " Ларго ", която е измежду участниците в правенето на отчета.

От там означават още, че у нас всяка година се раждат по към 6500 недоносени бебета: " Ако единствено при 26 от тях бъдат избегнати предотвратими затруднения, това ще покрие разноските за следене на бременностите на всички майки. Така ще се освободят запаси, съоръжение и експертиза за лекуване на в действителност непредвидими затруднения, доста повече родители ще бъдат спокойни и доста повече бебета и деца ще покачат възможностите си за първокласен и пълностоен живот ".

Проучването е направено по план " Наредба 26 в деяние: за повече здрави бебета и щастливи майки " и цели обезпечаването на достъп до качествени медицински грижи на всички бременни дами и родилки, без значение от тяхната възраст, обучение, етнически генезис, веществен или застрахователен статус.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР