700 млн. долара са инвестициите в стартъпи ориентирани към земеделието

...
700 млн. долара са инвестициите в стартъпи ориентирани към земеделието
Коментари Харесай

Компаниите за земеделски технологии са удвоили финансирането си

700 млн. $ са вложенията в стартъпи насочени към земеделието

© Eduard Korniyenko Още по тематиката
Български стартъпи ще вземат участие в програмата Startup Europe Awards

В края на едногодишната самодейност фирмите ще се състезават в интернационална конкуренция в Брюксел
6 яну 2018
Икономика на кръговете

Кръговата стопанска система е нов тренд, който сплотява стопански напредък и запазване на околната среда, само че с цел да се наложи, е нужно съдействието на потребителите и бизнеса
5 яну 2018
Франция приготвя повишение на минималните цени на храните

Промоциите " Три на цената на две " не трябва да обгръщат над една четвърт от размера налична стока
4 яну 2018
Собственик на " Химко " записва нова компания за торове

Партньори на Георги Пиримов в управлението са някогашен народен представител и някогашен заместник-министър
3 яну 2018
Amazon гражданска война

Как компанията, учредена от Джеф Безос през 1994 година, се трансформира във все по-голям състезател на доста пазари
21 дек 2017 Инвестициите в започващи компании, разработващи технологии с приложение в земеделието, са се удвоили през предходната година спрямо миналата, оповестява Financial Times. Инвестициите в софтуерни стартъпи, ориентирани към усъвършенстването на земеделското произвеждане посредством консолидираното на нови технологии, са достигнали 700 млн. $ през предходната година. Това е двоен растеж спрямо 332 млн. $ през 2016 година и троен по отношение на 233 млн. $ през 2015 година

Причината за това покачване е възходящото съревнование сред обичайните аграрни производители и софтуерните компании от Силициевата котловина, които употребяват роботи и проучвателен технологии, с цел да създадат земеделието по-ефективно.

Маржовете на облага на земеделските производители изтъняха доста след 2010 година, когато взривът при суровините генерира свръхпроизводство на земеделска продукция, редуцирайки цените на основни култури като царевица и пшеница. Според Департамента по земеделие на Съединени американски щати приходите на американските производители са намалели за трета поредна година през 2017 година

Съзряващото земеделие

Сривът в цената на царевицата през 2012 година и ниските цени на множеството основни аграрни култури, изясняват анализаторите от Департамента по земеделие, са изправили производителите до стената, принуждавайки ги да търсят способи за възстановяване на успеваемостта посредством вложения в аграрни технологии.

Значителният растеж на финансовите вложения на земеделските компании потвърждава, че секторът най-сетне е почнал да съзрява, изяснява Роб Льоклер, съосновател и основен изпълнителен шеф на AgFunder - компания, профилирана в анализирането на данни от региона на земеделието.

Надеждите на Льоклер за съзряването на бранша могат да не се оправдаят, до момента в който мнозина изричат опасенията си, че до-голяма степен ниската възвръщаемост в бранша се дължи на зависимостта на земеделците от производителите на торове и агрохимия. Понастоящем шестте най-големи компании - производителки на агропрепарати и добавки, управляват по-голямата част от пазара на такива артикули. Съвсем скоро обаче се чака те да се редуцират до три или четири, откакто сливането сред DowChemical и DuPont и придобиването на Syngenta от ChemChina получиха утвърждението на съответните регулаторните органи. Обект на разискване от Европейска комисия по конкуренцията сега е и сливането на останалите от " огромните шест " Bayer и Monsantо. Ако то получи зелена светлина, притесняват се производителите, може да се заформи самобитен олигопол при производството на аграрни препарати и торове.

Именно този сюжет се пробват да избегнат доста от започващите компании, които създават артикули - заместители на агрохимията, като да вземем за пример микроби, подобряващи плодородието и издържливостта на растенията, а и доста технологии, които способстват за по-добра годишна продукция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР