70 процента от младите шофьори не познават знаците на регулировчика,

...
70 процента от младите шофьори не познават знаците на регулировчика,
Коментари Харесай

70% от младите шофьори не познават знаците и регулировчика


70 % от младите водачи не познават знаците на регулировчика, а има и такива, които бъркат светлинната сигнализация на светофарите. Това демонстрира направено изследване от уеб страницата mladshofior.bg, публикувано от Съюза на българските автомобилисти. В него присъединяване са взели 3500 нови водачи, 25 % от които са дами, а останалите мъже. Според цифрите два са главните казуса, които се следят при познанията на младите водачи - преди всичко това са организацията и редът за прекосяване през кръстовища.
Близо 70% от участвалите в акцията имат проблем с това да дефинират степенуването на другите типове регулация - регулировчик, светофар, знаци, пътна маркировка. Проблем се оказва и вярното обмисляне на обстановки, които включват 2 или повече автомобила и пешеходец. Въпрос, който набра изключителна известност през миналата година - с рейс и автомобил на кръстовище, се е паднал на близо 600 участници, като малко над 200 от тях са дали отговор вярно, макар необятния обществен спор, който обстановката сътвори. Друг проблем е ниското познаване на нормативната уредба. Близо 80% от младите водачи не знаят каква е разликата сред фиш и акт, не знаят какви документи би трябвало да носят със себе си на път и с какво би трябвало да бъде оборудван автомобилът им.
Наблюдава се още индиферентност от страна на младите водачи за настоящите промени в Закона за придвижването по пътищата. Част от участниците са направили нарушавания още преди да са придобили удостоверение за ръководство на МПС, когато са били неправоспособни, а някои от тях даже малолетни. Други участници имат не дребен брой установени от контролните органи нарушавания единствено в границите на последния месец.
Така да вземем за пример водач, на 20 години, който има близо 2 години стаж зад кормилото, в границите на месец март-април има 3 формирани фиша и 1 издадено наказателно разпореждане. Много от интервюираните водачи пък не знаели по кое време е разрешен противоположният завой. 75 % от положилите теста в Русе не били наясно с пътната маркировка. В Плевен пък единствено двама души дали отговор вярно на въпрос за потреблението на предпазни колани. Нито един от участниците не знаел нужното за транспортните средства със специфичен режим на придвижване. Във Варна пък единствено половината знаели разпоредбите при изпреварване.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР