70% повече ще са секциите зад граница на 11 юли

...
70% повече ще са секциите зад граница на 11 юли
Коментари Харесай

Вотът зад граница: Как Външно ще обезпечи гласуването на наши сънародници?

70% повече ще са секциите зад граница на 11 юли спрямо изборите на 4 април, оповестиха от Министерството на външните работи.

Общо те са 784 в 68 държави-най доста са във Англия - 135.

Следвана от Федерална република Германия със 117 и Турция със 112 секции. В Обединеното кралство, където през април имаше големи опашки, нарастването е четири пъти, а в съседката ни 3 пъти. На 110 места по света сънародниците ни ще могат да гласоподават в дипломатичeски и консулски представителства.

Всички секции ще бъдат обезпечени с бюлетини.

Най-голямата въпросителна обаче е обвързвана с логистиката на машините, които би трябвало да бъдат превозени от външното ни ведомство.

Изборите на 11 юли ще бъдат невиждани като размер, оповестиха от Външно. Министерството ще би трябвало да изпрати над 400 души за членове на СИК зад граница. А 5 800 български жители непринудено ще се включат в провеждането на вота

„ Предизвикателствата от една страна са намирането на хора и запълването на секционните изборни комисии, както множеството от вашите фенове знаят, те ще бъдат 135 във Англия, а друго предизвикателство е, че нямаме съвсем никаква информация за машините - ще има ли машини, кой ще дава отговор за машините, по какъв начин ще бъде обезпечена сигурността на машините? ", сподели Асен Цветански, доброволец.

Шест и половина милиона лв. е бюджетът за изборите. Според работната група във външното ни министерство парите ще покрият транспортните и логистичните разноски по разкриването на 784 секции зад граница. Книжата и машините ще бъдат изпратени с дипломатическа поща. Засега за външно не е явен броят на устройствата за чужбина. До откриването на първата секция в Нова Зеландия остават 465 часа.

" След четвъртък ще е извънредно притеснително - освен ще изпратим само че в период да бъдат 24 часа преди изборите Министерство на външните работи “, разяснява Калин Анастасов, зам.- ръководител на работна група " Избори ".

Техническото обслужване в задграничните секции ще става по контракт с доставчика „ Сиела “, обясниха от ЦИК.

" Ние имаме желание в секции с повече гласоподаватели да сложим по 2 устройства. Над 300 ще бъдат секциите за гласоподаване в чужбина ", сподели Росица Матева, представител и зам.-председател на ЦИК.

Има обаче и 10 секции, разкрити автоматизирано, тук-там, в които към този момент няма българска общественост, само че законът задължава да се разкрие секция.

" Най екзотичното място е Доминиканска република - с 40 заявки ще би трябвало да изпратим напълно членове на СИК. Това е сериозна логистична интервенция “, съобщи Иван Кондов, непрекъснат секретар на Министерство на външните работи, ръководител на работна група " Избори ".

Наши сънародници прозорливо са изпратили заявки, че ще гласоподават по гръцките острови и там секции ще има.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР