70% от печалбите от продажби на природен газ на Газпром

...
70% от печалбите от продажби на природен газ на Газпром
Коментари Харесай

Войната в Украйна ще доведе "Газпром" до криза

70% от облагите от продажби на природен газ на " Газпром " идват от Европа Планираното нарастване на доставките за Китай би покрило едвам 50% от европейското ползване Капацитетът на локалните компании за втечняване на природен газ не е задоволителен, с цел да бъдат заместени европейските доставки
Войната в Украйна трансформира образа на доста браншове, а един от най-засегнатите е енергетиката. От една страна, страните от Европейския съюз (ЕС) започнаха да понижават съветските доставки, а от друга - съветските компании ще би трябвало да търсят нови пазари.

..

Поради това смяната в активността на " Газпром " - най-голямата съветска компания в сектора, наподобява неизбежна. Първите признаци за това са към този момент налице - пазарният дял на компанията от европейския пазар се сви от 40% до едвам 9%. Стойността на акциите на компанията се срина с 88% от началото на съветската инвазия, а два от най-важните газопроводи на компанията - " Северен поток " 1 и 2, са неизползваеми след и блокирането на втория след началото на съветската инвазия в Украйна.
Реклама
Според специалисти обаче това е едвам повърхността на проблемите пред съветския колос. Според Аднан Ватансевер, който е старши учител и енергиен специалист по Русия в King`s College London, компанията се намира в " екзистенциална рецесия ". Какво с изключение на самата война провокира бъдещите проблеми? Първият проблем пред компанията е фактът, че надали високите цени на природния газ ще се задържат повече от няколко години. Според Джеймс Хендерсън, който е шеф на проучването на енергийния преход в Оксфордския институт за енергийни проучвания, високите котировки най-вероятно ще се запазят в идващите две-три години.

До втората половина на това десетилетие... сигурно има загадъчен знак дали " Газпром " може да продължи активността си със същия размер, както в този момент, сподели той пред Politico. Това ще бъде случай на евентуално понижаване на производството, вероятно понижаване на компанията, прибавя Хендерсън.

Финансови усложнения биха били провокирани и от тоталното прекъсване на газовите доставки за Европа. Макар и да не е ясно дали това ще се случи в идващите 2-3 години, упованията на специалисти са, че това е просто въпрос на време. Европейският пазар беше най-големият за компанията преди началото на войната, като запълване на дупката, която неналичието му би оставила, наподобява съвсем непостижима задача.

На това мнение е и някогашен чиновник в " Газпром ", който е бил интервюиран от Politico. Според него компанията ще се насочи към изнасянето на полутечен природен газ (LNG) към Азия и по-конкретно Китай. Това обаче няма по какъв начин да замести изцяло обичайното европейско ползване.
Реклама
Изглежда и съветският президент Владимир Путин, който някой хора настояват, че е действителният изпълнителен шеф на " Газпром ", си дава сметка за това. Миналата седмица той беше посетител на конференция на тематика сила в Москва, като употребява опцията да остави отворена вратата за бъдещо възобновяване на доставките към Европа. Той съобщи, че страната му " се е потвърдила " като неполитически и сигурен снабдител на сила. " Русия е подготвена да стартира такива доставки. Топката, както се споделя, е на страната на Европейския съюз. Ако желаят, дано просто отворят крана и това е ", сподели той, визирайки възобновеното потребление на работещата част на " Северен поток ". Предложението му беше бързо отхвърлено от представителя на немското държавно управление. Останалите за " Газпром " пазари По този метод " Газпром " има тежката задача да замести европейския пазар на природен газ, който осигуряваше 70% от облагите на компанията. Единствената алтернатива пред приватизираната през 2005 година компания е наблягането върху другите четири пазара, където има към този момент построени връзки.

Първият е този на някогашните руски републики. Проблемът тук е, че Москва употребява доставките на газ за тези страни като част от тактиката си да ги резервира в нейната сфера на въздействие - газът се продава на доста занижени цени. По последни данни компанията прави едвам към 5 милиарда евро от този район.

Следващ в листата е Китай. Азиатската страна получава доставките си от газопровода " Силата на Сибир ", като по него за предходната година са минали 16 милиарда куб. метра газ. Двете страни към този момент имат планувани и две нови тръби - " Силата на Сибир 2 ", чието строителство ще стартира през 2024 година, и една в Източна Русия, която ще има потенциал от 10 милиарда куб. метра.

Това обаче съставлява едвам към половината от количеството, което беше доставяно на Европа в последните години. Освен това цената, която Китай заплаща, е доста по-ниска от тази, която получаваха европейските страни. По този метод даже количествено Китай да замести Европейски Съюз, то финансово сметката няма по какъв начин да излезе. LNG за всички? Така като вероятен вид остава по-сериозното нахлуване в областта на LNG. Проблемът при този сюжет обаче е, че " Газпром " остави развиването на технологията за втечняване на назад във времето в последните години. Това е повода и локалният съперник Novatek да е пред " Газпром " по изпълнени сходни поръчки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР