70% от пълнолетните българи смятат, че КТБ е умишлено фалирана,

...
70% от пълнолетните българи смятат, че КТБ е умишлено фалирана,
Коментари Харесай

„Галъп”: 70% от българите смятат, че КТБ е умишлено фалирана

70% от пълнолетните българи считат, че КТБ е съзнателно фалирана, с цел да се разграбят активите й, регистрира експресен телефонен сондаж на „ Галъп” при започване на септември.

Всеки шести смята, че виновността напълно е на банкера Цветан Василев, а 6% са съгласни и с едното, и с другото.

„ Подобни публични настройки не вещаят бързо изгубване на случая от всеобщото схващане, а и от политическата битка в страната”, разясняват от „ Галъп”.

Повече от две трети от българските гласоподаватели (70%) одобряват, че президентът би трябвало да има водеща роля за контрола над предвиждания нов антикорупционен орган. 21% поддържат предлагането контролът да бъде в ръцете на самите ръководещи.

Двата съществени скандални случая, които се тиражират от медиите - така наречен „ Суджукгейт “ и „ Цанков камък “, са достигнали до голямото болшинство от гласоподавателите - надлежно до 70% и 84%. „ Над два милиона българи настояват, че персонално знаят и за други случаи на партиен рекет, на облагодетелстване на партии посредством ''доброволни'' дарения. Очевидно „ Суджукгейт “ е единствено върхът на айсберга”, регистрират социолозите.

Българите всеобщо възприемат политическия хайлайф за подкупен. Двете най-големи политически партии – ГЕРБ и Българска социалистическа партия, имат парадоксално еднакъв облик в всеобщото схващане в това отношение, сочат още резултатите от проучването.

Всеки втори смята ГЕРБ за корумпирана партия, тъкмо толкоз пълнолетни българи мислят същото и за Българска социалистическа партия. По отношение и на двете партии идентичен дял (по 37%) са на противното мнение.

Същевременно обаче на въпроса коя от тези две партии е по-корумпирана, разпределението на мненията е: ГЕРБ – 37%, Българска социалистическа партия – 26%, и двете – 17%.

Данните са от народен внушителен за пълнолетното население телефонен сондаж измежду 802 интервюирани, извършен на 3 и 4 септември. Изследването е част от регулярната стратегия на „ Галъп интернешънъл “ за отчитане на публичните настроения.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР