70% от оранжериите за производство на зеленчуци у нас са

...
70% от оранжериите за производство на зеленчуци у нас са
Коментари Харесай

Скоро няма да ядем български домати - 70% от оранжериите у нас спряха работа заради цените на газа

70% от оранжериите за произвеждане на зеленчуци у нас са прекратили активност поради високата цена на газа и български домати и краставици сега няма.

Фирмите всеобщо освобождават служащи и към този момент заплащат неустойки по договорите с доставчиците на газ. Затова от Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция упорстват за незабавна среща с министъра на земеделието и подкрепяне на сектора.

Още през есента огромна част от родните оранжерии са спрели произвеждане и наклонността заплашително нараства след следващото нарастване на цената на газа този месец.

В оранжерийния комплекс в град Раковски 90 декара оранжерии, в които нормално се отглеждат краставици и домати, сега пустеят.

" Ние всяка година вършим ранна годишна продукция, която сега би трябвало да бъде тук, само че тази година, при тези условия, просто взехме решение, че нямаме никакъв късмет да оцелеем, в случай че създадем това нещо. Това би било самоубийство ", изясни пред Българска национална телевизия шефът на оранжерията Стоян Берберов.

Дори и при прекъсване на активността, производителите заплащат неустойки към доставчика на газ.

" Имаме доста тежки контракти с " Булгаргаз ". След като завърши годината, в случай че не си употребявал декларираното количество, плащаш 10% наказателна клауза от цялата стойност ", споделя Йордан Кръстанов - ръководител на Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция.

Заради високите цени на газ, ток и препаратите за растителна отбрана, оранжериите редуцират личен състав.

" Пуснали сме всички служащи, оставили сме едно ядро от хора, без които не можем, няма по какъв начин да ги освободим, това са основно експертите ", съобщи Стоян Берберов.

" В зимния интервал най-малко 10 000 души са освободени или са в интервал на освобождение от работа ", добави Йордан Кръстанов.

В оранжериите в този момент се отглежда продукция, която не се нуждае от отопление. Очаква се български домати и краставици да има чак в края на месец май.

За да се избави браншът от банкрут, оранжерийните производители упорстват за отплата поради новите цени на газа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР