70-килограмов вълк-единак отстреляха в РодопитеЗаконът за лова и опазване на

...
70-килограмов вълк-единак отстреляха в РодопитеЗаконът за лова и опазване на
Коментари Харесай

Вълчи глутници върлуват около селата

70-килограмов вълк-единак отстреляха в Родопите

Законът за лова и запазване на дивеча не планува хайки

За зачестили случаи на отстрел на вълци в равнинни региони и покрай обитаемоте места и хората сигнализират от Националния ловно-рибарски съюз – Сдружение на ловците и рибарите в България (НЛРС-СЛРБ). Преди години вълк е отстрелян край бургаските езера. Миналата година, на пусията за диви свине край странджанското село Граматиково, авджиите отстреляха два вълка. За признателност фермерът Жеко Николов предложения ловната дружинка на печено агне.
 Ивелина Стоянова със слуката си от три чакала за ден Ивелина Стоянова със слуката си от три чакала за ден
Вълчите нападения не престават и тази година и през ноември се стигна до конфликт сред хората и вълците край монтанското село Якимово. “От месеци глутница върлуваше в покрайнината, отмъкваше овце и агнета ”, оплакват се локални стопани. Срещата на ловците и хищниците станала инцидентно близо до река Цибрица. “Бяхме излезли с дружинката на лов за диви свине. Аз застанах на засада по-рано от другите, имах и шанс, че вятърът духаше против мен. Вълците – очевидно дочули шума на останалите, се опитваха да се измъкват през храсталаците от обръча, който се стягаше и не ме усетиха! ”, споделя фермерът Васил Алексиев. Ловецът взел на мушка хищниците и с един патрон повалил наедрял мъжки вълк, а с втория ранил женската с него. Вълчицата се пробвала да избяга, само че мъжът я догонил с джипа си и я ликвидирал. “Вълкът беше много наедрял – 57 кг, много домашни животни беше раздрал! ”, разяснява стрелецът. Васил Алексиев е фермер, който работи дружно с брат си 2000 дка земя. Той е потомствен ловджия и занаятчия в стрелбата по хищници. Вече има отстреляни три вълка.

70-килограмов вълк-единак гръмнаха преди две седмици под връх Персенк в Родопите ловците от ловната дружинка в чепеларското село Малево. Хищникът постоянно обикалял кошарите и стадата в близост и похапвал овчи мръвки, до момента в който най-после въпреки всичко си намерил майстора, заяви кметът на близкото село Забърдо – Валентин Черпоков. Междувременно в същата Девинска община, където е и ловното стопанство “Извора ”, изобилстващо от потребен дивеч и в което се ловува против възнаграждение, през септември стрелци от локалното ЛРД “Девин ” удрили два вълка. Но не сме изпълнили годишния си проект за отстрел на този тип нездравословен дивеч, призна шефът на дружинката Владимир Пейков. Той уточни, че при пролетната таксация в региона т. година са преброени към 80 сиви хищника, а имат проект за отстрел на 40 от тях.Най-сериозна е вълчата популация обаче към Смолян и Рудозем, както и в Златоградско, тъй като и от прилежаща Гърция постоянно идват насам четирикраки сиви “гурбетчии ”, регистрират в Районната дирекция по горите.

От близо 10 години законът за лова и запазване на дивеча не планува хайки за вълци. Когато вълците стартират да атакуват стадата, от 8 до 20 ловци се сплотяват в група, сграбчват пушките и афишират война на свирепите нашественици.

Четирикраките горски разбойници са същинска злина за земеделците животновъди и по тази причина съвсем всеки фермер е ловджия или другар с ловците в региона. Пушката и оловото са единствените сигурни спирачки на вълчите нападения. “Приказките за положителния вълк са залъгалки за деца и локуми на природозащитници, които не са стъпвали измежду природата и не са се грижели в никакъв случай за животно. Вълкът е безмилостен див звяр. Той единствен измежду зверовете у нас раздира повече в сравнение с може да изяде. Разяри ли се, поваля и души наред и всява боязън и смут измежду добичета и хора! ”, настояват препатили стопани. Недопустими съгласно тях са обаче апелите от други страни, които са избили преди време вълците си до крайник, отстрелът им у нас да бъде неразрешен.

Във Върбишкия балкан


Млад ловджия повали 32 кг вълчица


Цветелина Георгиева
Труд, Шумен
 Фейзула Руждин срещна два вълка край село Бяла река от шуменската община Върбица, съумя да убие женския. Фейзула Руждин срещна два вълка край село Бяла река от шуменската община Върбица, съумя да убие женския.
Вълци из Шуменско има, ловци са хващали дирите им, тази година обаче има единствено един погубен. Късметът споходи младият ловджия Фейзула Руждин (30 г.), който се срещна за минути очи в очи с два вълка и съумя да убие женския.

В късметлийската събота преди месец ловците първо тръшнали нерез, а след това се отправили за втора пусия – Фейзула застанал до реката при голям габър. “На тази пусия рядко излиза животно и си крещя нищо няма да пристигна, само че по едно време виждам от гората слиза нещо огромно. Като наближи – вълк! Вдигам пушката, само че тъй като сме за диво прасе, съм с бренеке и първия път не можах да го ударя, само че след втория се търкулна в реката ”, споделя ловецът. Точно до момента в който зареждал отново, от лявата му страна, единствено на 5 метра, излязъл втори вълк. Гърмял инстинктивно, само че уцелил животното в гърдите. То тръгнало по реката, само че с още един изстрел ловецът го оставил на място. Оказало се, че е умъртвил 6-7-годишна вълчица, 32 кг.

В Шуменско има и дама зложелател на хищниците – Ивелина Стоянова, която единствено за два месеца е отстреляла 23 чакали и лисици с ловния си полуавтомат “Армсан ”. На един от излетите паднали три за два часа. Пръв асистент й е ловното гонче Рея и персоналната й ловджийска дисциплинираност – не пуши, не носи мобилен телефон и животните не я усещат. Тя пък им знае обичаните места безпогрешно и стреля тъкмо, тъй като от хищниците по-голям зложелател на дивеча няма.

Експеримент в Йелоустоун


Имат благоприятен резултат върху екосистемите

 За десетина години популацията на вълци в Йелоустоун се е нараснала неколкократно. За десетина години популацията на вълци в Йелоустоун се е нараснала неколкократно.
Вълците са жизненоважни за поддържането на здрава екосистема – факт, който бе пропуснат, когато тези хищници бяха съвсем изтребени в огромна част от Съединени американски щати от фермери и ловци. Заради това популациите на други животни експлодира и наруши естествения баланс. През 1995 година обаче, вълци от други региони бяха върнати в националния парк Йелоустоун, където те доста трансформираха държанието на огромната популация от уапити (вид наедрял бозайник от семейство Еленови). За да не попадне в засади, рогатият дивеч бе заставен да смени нормалните си направления. А това на собствен ред докара до възобновяване на локалната флора и увеличение на биоразнообразието поради съществуването на храна и местообитание за огромен брой растения, животни и инсекти. Освен това наличието на вълците оказа благоприятен резултат и върху реките, откакто коритата им бяха нормализирани от възобновяване на салдото.

Инж. Васил Василев – ръководител на НЛРС-СЛРБ:


Постната пица за ловците остана


 03-10 – Инж. Василев, доста ли са вълците и пакостят ли те на хората?
– От години популацията на вълка в България бележи резистентност. Таксацията сочи ресурс от към 2000 вълка. Методиката обаче позволява избрани човеци да бъдат преброени повече от един път. На база информацията, която доближава да нас, не повече от 1500 екземпляра населяват нашите гори. Макар популацията да е в границите на допустимото, като всеки наедрял див звяр, обитаващ дивата природа, вълкът нанася вреди. За да оцелее той би трябвало да се прехранва и по тази причина ловува. Не атакува най-лесната, а най-достъпната плячка. Много постоянно това са животни, които са благосъстоятелност на аграрни стопани.

– Някога страната плащаше за отстрел на нездравословен дивеч, в този момент по какъв начин е?
– Имаше един министър на финансите, който илюстрираше държавния бюджет с постна пица. Точно той ликвидира наградите, които страната изплащаше за отстрел на хищници. Преди това се изплащаха по 100 лв. за вълк и 25 лв. за чакал или се даваха дърва за огрев. Сега на доста места в страната ловните сдружения сами са определили някакъв тласък за ловците, които отстрелват хищници, само че това са техни вътрешни организационни решения. Държавата се е отказала от ролята си да подтиква ловците.

– Има ли други действия, оставени на самоорганизацията на ловците?
– Ловците главно оказват помощ, с цел да се регистрира успеваемостта на имунизацията против бяс. Никой обаче не обезпечава финансиране за събиране на проби от хищниците. Съвсем естестено да се дават опакивки и матеряли за персонална хигиена. Пари трябват, с цел да може да се прибере откритият див звяр и да се обезпечи превозването му до съответната ветеринарно – здравна работа.

– Но вие сте сложили въпроса за решение, нали?
– Многократно в годините обратно и в този момент. За страдание нямаме чуваемост. Нищо не се трансформира.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР