70-годишните бункери-катакомби в София крият опасности. Те отдавна са излезли

...
70-годишните бункери-катакомби в София крият опасности. Те отдавна са излезли
Коментари Харесай

70-годишните бункери-катакомби в София крият опасности

70-годишните бункери-катакомби в София крият рискове. Те от дълго време са излезли от предназначението, за което автентично са били издигнати, те не се водят на доклад в съответните структури на администрацията. Това сподели в ефира на Евронюз България някогашният заместител министър на културата Тодор Чобанов.

По думите на Чобанов, бункерите са въображаеми в друга ера и с друга визия.

Към този миг единственото място, което е безвредно и ще се употребява при заплаха за популацията, е софийското метро.

Такава е и практиката по света, някои от подземните станции са извънредно устойчиви, проектирани да устоят на огромни сеизмични събития, както и на офанзиви. Но си пожелаваме в никакъв случай да не проверим до каква степен това е по този начин.

„ Оригиналните бункери у нас обаче са правени преди повече от 70 години и те не са планувани за огромни групи хора. Именно по тази причина считам, че те би трябвало да намерят ново предопределение, това е една много публикувана по света процедура, да се трансформират в пространства за изкуство “, изясни още Тодор Чобанов.

В последна сметка в тяхното създаване са вложени чувствителни средства. Те са на забавни места, като постоянно са на топ местоположения, да вземем за пример този бункер, който се намира под някогашния пантеон. Значителна част от тези обекти обаче останаха без явен собственик, изясни още Чобанов.

 

Източник – Факти

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР