70 години от построяването на жп линията Ловеч - Троян

...
70 години от построяването на жп линията Ловеч - Троян
Коментари Харесай

Троян бе домакин на национална конференция на НКЖИ

70 години от построяването на жп линията Ловеч - Троян бе маркирана с конференция, състояла се в Националното ревю на художествените занаяти и изкуства в Орешак.

Конференцията мина под надпис "Железопътна инфраструктура - геополитика и районни решения ", проведен от Националното съдружие - общество на инженерите по стоманен път (НСОИЖП), Националната компания "Железопътна инфраструктура ", Съюза на европейските асоциации на железопътните инженери, Българската асоциация на консултантските компании по железопътно строителство. Домакин на събитието бе община Троян.

Форумът беше открит от инж. Иво Янакиев, ръководител на УС на НСОИЖП, от инж. Борис Бояджиев - представител на Община Троян и от доктор инж. Марио Гълъбов, вицепрезидент на UEEIV.

В годините железопътният превоз несъмнено е оказал въздействие върху одобряването на общината като туристически център, спомага за икономическите връзки на града, извършва обществена функционалност с облекченията при пътешестване на някои обществени групи.

Още през далечната 1927 година по самодейност на община Троян е основан "Комитет за културно и стопанско покачване на Троян и Троянско ", чиято съществена задача била "да спомага за културния и икономически напредък, който бил невъобразим без построяването на железопътната линия ". През октомври 1948 година се състояло формалното тържествено разкриване на жп сектора Ловеч - Троян, чиято дължина е 35,4 км.

На конференцията бяха изнесени отчети от присъстващите организации и предизвикани полемики. Събитието е част от мероприятията отдадени на 150-та годишнина от оповестяването на Троян за град.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР