70 години от мъченическата смърт и 130 години от рождението

...
70 години от мъченическата смърт и 130 години от рождението
Коментари Харесай

С редица мероприятия в Благоевград ще бъде почетена паметта на митрополит Борис

70 години от мъченическата гибел и 130 години от рождението на Неврокопски митрополит Борис ще бъдат маркирани в Благоевград. В рамките на два дни, 16 и 17 ноември, с редица мероприятия ще бъде почетена паметта на Неврокопския митрополит Борис.

      Програмата стартира в петък от 10:30 часа с научна сесия на тематика " Неврокопският митрополит Борис – стожер на православната религия и нематериалност. Тя ще бъде извършена в зала " 22 септември “. В 17:30 часа в същия ден ще бъде показана историко-документална галерия, а от 18:00 часа ще бъде прожектиран филмът “Път към Голготата “.

   На идващия ден  в 09:00 часа ще бъдат осъществени литургия в храм " Въведение Богородично " и панихида на гроба на Неврокопския митрополит.

     Организатори на събитието са Неврокопска света митрополия взаимно с Община Благоевград, Югозападен университет " Неофит Рилски " и Македонски теоретичен институт- София. 

   На 8 ноември 1948 година, откакто отслужва Света литургия за освещаване на храма " Свети Димитър " в село Коларово, митрополит Борис е погубен от низвергнатия духовник Илия Стаменов- комунистически сътрудник. Убийството е част от засиления напън на комунистическия режим върху Българската православна черква и има за цел и заплашването на останалите архиереи.

Митрополит Борис Неврокопски е опят и заровен в църквата " Въведение Богородично " в Благоевград.

   На 31 март 2016 година Светия синод на Българската православна черква, след разглеждане на писмо на митрополит Серафим Неврокопски,  дава благословия за започването на процедура за канонизацията на митрополит Борис Неврокопски.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР