70 000 излязоха на антиправителствен протест в Прага заради скъпия

...
70 000 излязоха на антиправителствен протест в Прага заради скъпия
Коментари Харесай

70 000 излязоха на антиправителствен протест в Прага заради скъпия газ 



70 000 излязоха на антиправителствен митинг в Прага поради скъпия газ
Около 70 000 души стачкуваха през днешния ден в центъра на чешката столица Прага, обвинявайки чешкото държавно управление, че отделя повече внимание на Украйна, опустошена от войната, в сравнение с личните си жители, предадоха международните организации.

Протестът беше проведен под наслова " Република Чехия преди всичко " и беше против възходящата инфлация, подбудена от скока в цените на горивата, против имунизацията за ковид, само че също и против имигрантите, отбелязва Франс прес.


Протестиращите желаеха оставката на десноцентристкото държавно управление на Петър Фиала, което пристигна на власт предишния декември.

" Най-доброто е за украинците, а за нас единствено по два пуловера ", пишеше на един от плакатите, носени от протестиращите. Този текст намекваше, че чехите няма да могат да платят сметките си за парното през зимата.

Цените на природния газ набъбнаха в цяла Европа след понижаване на доставките от Русия, което докара до скок в цените на тока.

Чехия е ротационен ръководител на Европейски Съюз и одобри към 400 000 бежанци от Украйна от началото на войната там на 24 февруари. Чехия даде и значима филантропична помощ на Украйна.

Правителството на Фиала през вчерашния ден оцеля при избор на съмнение в Народното събрание, иницииран от две опозиционни партии -популистката центристка партия АНО на някогашния министър председател, милиардера Адрей Бабиш, и крайнодясната и антиимгрантска партия " Свобода и директна народна власт ".

Днес Фиала съобщи, че всеки има право да стачкува, само че добави, че митингът в центъра на Прага е проведен от проруски настроени лица, които показват близки до екстремистките позиции и чиито ползи са ориентирани против Чешката република.

" Ясно е, че съветската агитация и дезинформационните акции участват на наша територия и че някои хора ги слушат чисто и просто ", съобщи той.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР