7 проби с подварианта ВА.5 на Омикрон бяха установени у

...
7 проби с подварианта ВА.5 на Омикрон бяха установени у
Коментари Харесай

Здравните власти: У нас вече е установен подвариантът ВА.5 на Омикрон

7 проби с подварианта ВА.5 на Омикрон бяха открити у нас след целогеномно секвениране на 88 проби, взети от пациенти със SARS-CoV-2. Пробите са взети в интервала 05 май - 03 юни, като са изпратени от 13 разнообразни лечебни заведения от 16 области на страната. При всички 88 клинични проби е открит вирусният вид Омикрон, като съотношението на подвариантите е, както следва: ВА.2 (76,1%), ВА.2 и неговите подварианти общо (92%). ВА.5 е открит при 8% от изследваните проби, оповестяват от Нова телевизия.

През май 2022 година два подварианта на Омикрон – BA.4 и BA.5, бяха оповестени от СЗО и ECDC за „ разновидности, будещи безпокойствие “. Подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 са открити за първи път в Южна Африка, надлежно през януари и февруари 2022 година, а все още към този момент са преобладаващи там.

BA.4 и BA.5 имат доста от разновидностите, присъщи на в началото открития вид Омикрон, само че имат повече общи черти с разновидността BA.2. Те имат редица спомагателни разновидности, някои от които могат да трансформират характерностите на вируса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР