7 по Рихтер в Турция ще стигне и до България. За

...
7 по Рихтер в Турция ще стигне и до България. За
Коментари Харесай

Японският експерт по земетресенията Йошинори: 7 по Рихтер в Турция ще удари и България!

7 по Рихтер в Турция ще стигне и до България. За това предизвести свтовно прочут сеизмолог – японският специалист по земетресенията Мориваки Йошинори, който неотдавна притегли вниманието с изказванията си за трусове в Турция. Той разгласи лист с провинции, в които се чакат трусове с магнитуд 7 или повече.

Мориваки, който постоянно прави изказвания за допустимо земетресение в Мраморно море, този път сигнализира и за други рискови провинции на югоизток от България.

Експертът по трусове притегли вниманието на обществеността към региона на Чанаккале с множеството вторични земетресения, по 20-30 пъти дневно в този регион, продължаващи и до през днешния ден.

Това е предвестител на огромно земетресение в бъдеще, като то ще засегне и прилежащите страни Гърция и България частично, сигнализира японският експерт.

„ Можем да кажем, че ще е най-опасно в региона на Чанаккале. Защото дребните трусове не предотвратяват вероятни огромни трусове “, означи той.

Експертът означи, че е планувал последното мощно земетресение с магнитуд 4,9, станало на 4 март, в окръг Чанаккале.
Японският специалист по трусове и строителен инженер притегли вниманието с изказванията, които направи след земетресението на 6 февруари 2023.

„ След 2019 година трусове с магнитуд 4 и 5 не престават да се случват понякога в Турция. Това не може да се каже, че е предвестител на огромно земетресение, само че имаме повече от всеки път увеличена сеизмична интензивност в региона “, сподели той.

Експертът по земетресенията издаде предизвестие за земетресение за 4 района. Той разгласи, че се чака мощен трус изключително в Инегьол, Бурса, Бандърма и Балъкесир.

Според предизвестията на Мориваки, след земетресението с магнитуд 3,5 по Рихтер в Мраморно море, до Гемлик, което е близо до Истанбул, имаше други периодически трусове в райони като Коня и Малатия. Тези трусове са прародители на огромно земетресение. Южната и северната разломни линии се задействат взаимно. Особено Бурса-Гемлик. Има риск от земетресение над 7 тук-там като Балъкесир и Ялова. Малки, само че чести трусове се случват в региона на Бандърма.

Това са признаци на огромно земетресение.

Йошинори обрърна внимание на новата разломна линия, която се появи и в Бурса.

„ Не би трябвало да се тревожите за това. Над 60 % от земетресенията в Япония пораждат в нови разломни линии. “

От друга страна различен прочут турски сеизмолог проф. доктор Наджи Гьорюр постоянно предупреждаваше за риск от земетресение от 7 или повече, изключително след земетресението в Кахраманмараш.

„ Съдбата на провинциите, живеещи на тази разломна линият, ще бъде като Кахраманмараш и Хатай “, предизвести той.

И двамата експерти изброяват провинциите в Турция, изложени на максимален риск от земетресение, както следва:

Ескишехир, Денизли, Мугла, Ерзинджан, Кайсери, Токат, Кахраманмараш, Хатай, Коджаели, Османие, Бингьол, Коня, Ерзурум, Айдън, Балъкесир, Бурдур и Маниса.

По думите на турския академик проф. доктор Мехмет Али Кая през град Пловдив минава огромен разлом, който стига до Одрин и се чака да аргументи земетресение с магнитуд до 7 по скалата на Рихтер.

Цикъл на повторяемост е незнаен.

Най-застрашените обитаеми места са Чирпан, Пловдив и Стара Загора.

Когато преглеждаме Одрин, би трябвало да вземем поради освен земетресенията, които могат да се случат в Мраморно море и залива Сарос по линията на разлома на Северен Анадол, само че и земетресенията, които могат да се случат в България и Гърция, съобщи шефът на приложния и проучвателен център за ръководство на естествени бедствия на Тракийския университет в Одрин проф. доктор Мехмет Али Кая, написа Марица.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР