7 плажни зони на територията на областите Добрич и Варна

...
7 плажни зони на територията на областите Добрич и Варна
Коментари Харесай

7 плажни зони на територията на Добричко и Варненско са без нужната техническа инфраструктура

7 плажни зони на територията на областите Добрич и Варна са без нужната техническа инфраструктура за отклоняване и филтриране на отпадъчни води. Това сочат извършените инспекции на Басейнова дирекция „ Черноморски район”, взаимно с екоинспекците във Варна и Бургас в интервала 1 юни - 31 август, оповестиха от пресцентъра на Басейнова дирекция „ Черноморски район”.
Проверките са фокусирани към обекти, евентуални замърсители на Черно море. Контролната активност през туристическия сезон е извършена в осъществяване на Заповед на министъра на околната среда и водите. Извършени са общо 106 инспекции, от които 51 по Южното и 55 по Северното Черноморие. Предприети са ограничения за привеждане на обектите в сходство със Закона за водите. Издадени са 27 наставления, от които 25 са изпълнени в период. Съставени са 10 акта – 5 за нерегламентирано заустване на отпадъчни води в Черно море и 5 – за нерегламентирано водовземане.
Резултатите от 45 инспекции на обекти евентуални замърсители на Черно море са посочили, че тестваните обекти в зоните с води за къпане на Дуранкулак, Крапец, Балчик, околност Иканталъка, Плаж Аспарухово - Варна, Голям плаж в к.к. Св. св. Константин и Елена във Варна и к.к. Шкорпиловци, не отговорят на условията на член 13 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, заради липса на нужната техническа инфраструктура за отклоняване и филтриране на отпадъчни води. Уведомени са регионалните шефове на Добрич и Варна за предприемане на дейности по подготвеност.
Проверени са 25 пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ), канализационни системи и мрежи по Черноморското крайбрежие. Констатирано е, че обитаемоте места без настоящи ПСОВ са Дуранкулак, Крапец, околност Иканталъка, община Каварна, к.к. Шкорпиловци, Ахтопол, Варвара, Синеморец, кв. " Крайморие " - Бургас. Пречиствателните станции за отпадъчни води без построено третично филтриране за премахване на биогенните детайли са ПСОВ „ Шабла”, ПСОВ " к.к. Албена - село Кранево ", ПСОВ " Камчия ", ПСОВ " Златни пясъци ", ПСОВ „ Китен - Приморско “, ПСОВ “Елените” и ПСОВ „ Лозенец “.
По сигнали за замърсяване на морските води Басейнова дирекция е направила 36 инспекции взаимно с Регионалните инспекции по околна среда и водите, Регионалните лаборатории към Изпълнителната организация по околна среда в Бургас и Варна, ИА „ Морска администрация “, Регионалните здравни инспекции и представители на черноморски общини. 10 от сигналите са били неоснователни.
През летния сезон са постъпили сигнали за замърсяване на плажната линия по цялото черноморско крайбрежие от нефтопродукти. При инспекциите са участвали и концесионерите на нечистите с мазут плажове. Мазутни частици са открити по цялата плажна линия в регионите на к.к. Златни пясъци, Обзор, Поморие, Равда - Несебър и на „ Каваци “ при Созопол. При инспекциите не са открити брегови източници на замърсяване. „ Морска администрация” - Бургас по сателитни фотоси е установила хипотетичния извършител, изхвърлил от трюмовете си отпадъчни води, съдържащи мазут, масла и горива. Замърсяването е на 81 морски благи източно от нос Емине. „ Морска администрация” е подхванала дейности за доказване на нарушаването и налагане на наказания на причинителя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР