7 бяха номинациите за кмет на Благоевград на проведеното снощи

...
7 бяха номинациите за кмет на Благоевград на проведеното снощи
Коментари Харесай

В Struma.com! Местни избори 2023! ГЕРБ Благоевград ще щурмува кметския пост с Росица Димитрова?! Чака се резолюцията на Б. Борисов!

7 бяха номинациите за кмет на Благоевград на извършеното нощес заседание на най-голямата политическа мощ в регионалния град. Присъстваха към 150 от членовете на партията, които откакто изслушаха доклада на групата съветници в ОБС, поднесен от ръководителя и Кирил Илиев, затвориха вратите за медии и предложиха претендентите си, с които да щурмуват кметския пост и да си върнат ръководството на града, изгубено през 2019 година.

Годината, в която падна от власт, след 8 годишно ръководство един от най-успешните кметове на Благоевград Атанас Камбитов. Снощи герберите предложиха някогашния началник на ВиК и някогашен общински водач Росица Димитрова, Г. Чакъров- шеф отдел в националното ТОЛ ръководство, настоящия кмет Илко Стоянов, шефа на Национален осигурителен институт Илиян Георгиев, някогашния водач на ГЕРБ преди доста години К. Хаджигаев, някогашния регионален шеф Бисер Михайлов и екслидера на Жени ГЕРБ Елена Ташкова.

Най-много от присъстващите гласоподаваха за Росица Димитрова-119, следвана от Г. Чакъров -96, 23-ма гласоподаваха за Илко Стоянови и 13 за К. Хаджигаев. Останалите номинирани си направиха отказ. Неочаквана бе развръзката от снощното заседание, герберите изненадаха с избора си, защото в последната седмица интензивно се говореше, че при извършено изследване измежду жителите на града с най-хубав % утвърждение за присъединяване в кметската конкуренция, е началникът на РУО Ивайло Златанов, който през вчерашния ден даже не беше номиниран.

Герберите демонстрираха изрично, че желаят да повдигнат чисто партийна кандидатура , а не да поддържат самостоятелен претендент, какъвто в тази ситуация е сегашният кмет Илко Стоянов, за който гласоподаваха 23 -ма от делегатите.

Номинацията му демонстрира, че част от ГЕРБ в Благоевград не утвърждават нито един от съпартийците си, по тази причина желаят партията да поддържа самостоятелния претендент за кмет и удостоверяват обстоятелството, че на последните избори някои гербери са работили точно за успеха на Стоянов, повдигнат от Има Такъв Народ , а не за претендента, подсилен от ГЕРБ- Андон Тодоров.

Предателствата вътре в ГЕРБ са неразлъчен сателит на провежданата в последните години партийна политика. Вътрешнопартийните неразбории , датиращи от дълго време излизат на повърхността постоянно преди избори. Разделението на лагери в общинската конструкция на ГЕРБ се усеща, макар декларациите за обединяване на структурата и наложената партийна дисциплинираност да се мълчи към всеки скандал в партията.

Усещането през вчерашния ден беше за вял избор, нещо като отблъскване на номер и дирижирани в последния миг номинации. Единствената, която от дълго време работи, с цел да бъде номинирана и взе участие в кметската конкуренция е Росица Димитрова. Въпреки, че част от нейните съпартийци неколкократно я поставвяха в унизителни обстановки, детронираха я от поста на общински водач и я заместиха краткотрайно с Даниела Савеклиева, с окуражителен хъс Димитрова не спря да работи и да демонстрира, че държи част от локалната конструкция и е окуражена да върне славата на ГЕРБ от преди години.

Това беше и първият и коментар след събранието, а точно, че ще се бори ГЕРБ да си върне Благоевград. Остава отворен въпросът - ще се довери ли Б. Борисов на избора на локалните гербери, или ще заложи на поддръжка на самостоятелния претендент, номиниран на събранието, Илко Стоянов, по този начин както се приказва от месеци?! Решението му е извънредно отговорно и крие сериозна доза риск от последващото държание на членовете и симпатизантите на партията, които ще застанат пред урните след няколко месеца

Знае се, че Стоянов е в положителни връзки с водача на ГЕРБ Борисов, който при няколкото си визити в Благоевград го загатваше пред актива, като че ли да им подскаже по какъв начин да се ориентират. Снощи обаче ГЕРБ демонстрираха какво желаят макар риска да разсърдят " началника ", а точно - ГЕРБ да се въздигне още веднъж в политическия мир, борейки се за кметския пост, с чисто партийна кандидатура.

Оттук нататък Борисов е на ход. Какъв риск ще поеме водачът на партията за Благоевград?!Ще пусне ли Росица Димитрова да се бие за поста, като нежна мощ измежду задоволително надъхани мъже, претенденти за поста.

Ако бъде утвърдена от Изпълнителната комисия на ГЕРБ и от Борисов, Димитрова влиза в борбата за кмет против настоящия кмет Илко Стоянов , Методи Байкушев от Политическа партия, Цвета Рангелова от Възраждане, В. Трошанов от Българска социалистическа партия и екскмета Румен Томов -независим.

Благоевград шушука, че в изборите наесен ще се включи като самостоятелен претендент и екскметът на ГЕРБ Атанас Камбитов , който към момента не е споделил нищо изрично, мълчи за кандидатурата си и някогашният регионален шеф и някогашен зам. министър Н иколай Шушков . Изброените дотук претенденти са и тези, сред които Благоевград би трябвало да избира. Очертават се забавни избори, поради убедеността на всеки един от претендентите в изборната победа.

Правят се сметки и политики, които обаче може да се окажат " сметки без кръчмар ", по тази причина и се въздържаме от всевъзможни прогнози за крайния излаз от изборната борба. Struma.com oчаква обаче интелигентни конфликти на хрумвания за положителното на Благоевград и благоевградчани, а не просташки и долнопробни кавги и обиди.

Всичко това към този момент омръзна на жителите на града и с избора си този път ще санкционират сходни способи на водене на политическа борба. Динамиката в изборното време е непрогнозируема, по тази причина есенният политспектакъл ще бъде следен от близо и с голям интерес. Очаквайте формалното оповестяване на още претенденти за кметове, броят им в Благоевград ще надвиши 10. Колкото повече толкоз по- забавен ще е изборът!

Петя Колева

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР