7,80 вместо 2,90 лв. да стане таксата при личния лекар,

...
7,80 вместо 2,90 лв. да стане таксата при личния лекар,
Коментари Харесай

Джипита настояват: 7,80, вместо 2,90 лв. да стане таксата за преглед

7,80 вместо 2,90 лева да стане таксата при персоналния доктор, упорстват джипитата. Повече от 10 години сумата, която заплащат пациентите за обзор, не е променяна.

“Потребителската такса при персоналните лекари би трябвало да е 1% от минималната работна заплата ”, изясни зам.-председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов пред “24 часа ”.

И сега таксата е 1% от минималната работна заплата, само че от тази през 2012 година, когато бе 290 лева Оттогава таксата е замразена.

Според общопрактикуващите лекари с нарастването ѝ, като се изключи че ще се увеличи качеството на услугата, ще се привлекат млади фрагменти.

“Ролята на таксата е да контролира потока от пациенти и да защищава здравната система от свръхизползване на услуги. На всички е ясно, че нещо, което е гратис, ще бъде експлоатирано безпределно. Втората функционалност е в допълнение възнаграждение. Ясно е, че болшинството от услугите на здравната каса не са по пазарни цени, а са по-ниски. Затова потребителската такса ги добавя ”, изясни доктор Пламен Панайотов от Сдружението на фамилните лекари в Бургас пред Би Ти Ви.

Дори сумата да не се усили с близо пет лв., с цел да не е шоково за пациентите, джипитата желаят тя да се увеличи с най-малко 1 лева Те оферират и децата да заплащат алегорична сума от един лев, да вземем за пример. В момента те, както и пациентите със болести, ветераните от войните и военноинвалидите, онкоболните и медицинските експерти са освободени от таксата.

Според ръководителя на лекарския съюз доктор Иван Маджаров сред 50 и 100 индивида дневно минават през кабинетите на персоналните лекари, а общо в България те са 3990. От тях едвам към 13% са под 50 години. Средно те лекуват по 1711 души.

Проблемът с броя на джипитата е прочут, а съгласно някои експерти се е задълбочил след пандемията. 800 хиляди българи от 3891 обитаеми места у нас нямат достъп до персонален доктор. Плевен е региона с най-вече общопрактикуващи лекари - един на 1311 пациенти. В Кърджали джипитата не доближават и на един доктор се падат близо 3 хиляди пациенти, демонстрират данните на Националната карта на дълготрайните потребности от здравни услуги, която държавното управление одобри в края на предходната година.

58-59 година е междинната възраст на общопрактикуващите лекари, демонстрират данните. “Съвсем скоро системата даже няма да е в положение да се възпроизвежда ”, предизвести доктор Маджаров по време на кръгла маса в Народното събрание за проблемите в първичната извънболнична здравна помощ. По думите му в първичната помощ над 60-70% от лекарите са над 50-годишна възраст, а над 40% от тях са в пенсионна възраст. Той предизвестява и че в случай че не се вземат ограничения, до 5 години цели райони от страната няма да имат общопрактикуващи лекари.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР