6900 са в момента активните случаи на COVID-19. Хубавото е,

...
6900 са в момента активните случаи на COVID-19. Хубавото е,
Коментари Харесай

Бум на белодробните усложнения заради грипа и Covid-19, изисква се повишено внимание

„ 6900 са сега дейните случаи на COVID-19. Хубавото е, че минава по-леко. Тепърва случаите на грип ще се усилват и в идващите седмици ще имаме удвояване ", уточни проф. Кантарджиев.
Увеличава се броят на пациентите, получили белодробни затруднения след прекаран грип и COVID-19, регистрират от многопрофилната болница в Горна Оряховица. От началото на декември белодробният бранш е непрекъснато напълнен на 90%.

„ Пълни сме. В последните няколко дни, изключително след празниците, се усили извънредно доста заболеваемостта, най-вече от COVID-19 ", сподели в ефира на предаването „ Твоят ден " по д-р Стела Денчева, шеф на Белодробната болница във Велико Търново. Медикът добави, че случаите на ковид остават несъответстващо диагностицирани, защото доста хора не желаят да се тестват поради последващата карантина.
„ За жал, острите етапи ние ги виждаме в кабинетите си в доболничната помощ. Пациентите, потърсили профилирана здравна помощ, съумяват да се излекуват. Онези, които не се съветват с доктор, нормално стигат до пневмония ", разясни още доктор Денчева.
Този път COVID-19 протича доста по-леко, регистрират медиците, само че за злощастие пневмониите след него не са рядко затруднение. Те обаче са много по-леки, в сравнение с във времето на пандемията.

Все повече са и позитивните тестванията за грип.
„ Нямаме места, нямаме кревати. Тези, които имат опция да изчакат няколко часа, ги включваме в листата на чакащите и ги хоспитализираме в идващите дни ", добави Денчева.
По думите ѝ сезонният грип към момента не се е разгърнал изцяло.

В острата фаза на ковид пациентите най-често са с неспокойствие в гърлото и температура към 38-38,5 градуса. Грипът е доста по-характерен с извънредно висока температура, изнемощялост, болки в мускулите и ставите.

Темата в ефира на NOVA NEWS разяснява и проф. Тодор Кантарджиев, някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

„ Броят на новите случаи на ковид и на грип към този момент е почти идентичен. Това е по данни на националната статистика. 6900 са сега случаите на COVID-19. Хубавото е, че минава по-леко. Тепърва случаите на грип ще се усилват и в идващите седмици ще имаме удвояване ", уточни проф. Кантарджиев.

И добави: „ Мерките за предотвратяване от грип и ковид са почти идентични - носене на маски на обществени места, където има доста хора и наложително - в лечебни заведения и ДКЦ-тата. Тази груба неточност да се седи в чакалнята на общопрактикуващия доктор без маска е доста огромен риск за здравето ".

В момента в Европа господства грип А, сподели още експертът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР