69% от ИТ директорите планират да увеличат разходите си за

...
Коментари Харесай

ИТ директорите отново ще спасят бизнеса


69% от ИТ шефовете възнамеряват да усилят разноските си за цифрови технологии през 2023, макар икономическото захлаждане
(снимка: CC0 Public Domain)

По време на пандемията ИТ шефовете направиха допустимо бизнесът да продължи да работи, макар рестриктивните мерки. Днес, до момента в който икономическата рецесия се утежнява, бизнес-ръководителите още веднъж се обръщат към своите CIO.

Най-новият разбор на Gartner за ИТ пазара предвижда, че международните разноски за ИТ ще възлязат на общо 4,6 трилиона $ през 2023 година Това ще значи нарастване от 5,1% по отношение на 2022 година Анализаторската компания има вяра, че този растеж ще се дължи на начинания за цифров бизнес в отговор на икономическите разтърсвания.

„ Още през 2020 година ИТ шефовете избавиха множеството компании, като вкараха отдалечена работа, хибридна работа, подсигуряваха сигурността, вкараха благоприятни условия за цифрови поръчки, сътвориха цифрова „ верига за стойност “, каквато не е имало преди “, сподели Джон-Дейвид Лавлок, поветен вицепрезидент анализатор в Gartner. „ Повечето компании не биха могли да оцелеят без технологиите. “

Сега този подвиг е на път да се повтори – поради икономическите разтърсвания. Според Лавлок, ИТ шефовете в този момент са в мощна позиция във връзка с ИТ бюджетите за 2023 година „ Мисля, че техните бюджети ще бъдат много сигурни за идната година, тъй като бизнесите ще чакат от ИТ да им оказват помощ да подобрят вътрешните процеси. “

Но главният въпрос е дали ИТ шефовете са подготвени да поемат тази отговорност. „ Сега ИТ шефът би трябвало да бъде „ водачът зад кормилото “ за тези нови планове. “

Увеличаване на цифровите разноски

Проучване на Gartner от юли 2022 година измежду повече от 200 финансови шефове откри, че 69% възнамеряват да усилят разноските си за цифрови технологии. Но съгласно разбора за 2023 година, ИТ шефовете в същото време са натоварени със задачата да съкратят „ времето за оценяване на цифровите вложения “.

Обсъждайки най-новата прогноза за ИТ разноските, Лавлок сподели: „ Компаниите ще употребяват цифровите технологии главно, с цел да трансформират своя приходен поток, добавяйки нови артикули и услуги, променяйки паричния поток на съществуващи артикули и услуги, както и променяйки цената на съществуващите артикули и услуги “.

Тази наклонност значи, че се минава от закупуване на технологии към създаване и конструиране на технологии, с цел да се отговори на съответни бизнес-стимули. Тази смяна, съгласно специалиста, приказва за обстоятелството, че облачните системи изпреварват локалните, когато става дума за нови ИТ разноски.
още по темата
Разходите за центрове за данни скочиха с 10% сред 2021 година и 2022 година от 190 млн. $ до 209 млн. $, макар че се предвижда през 2023 година растежът да намалее до 3,3%. Разходите за програмен продукт не престават да порастват с най-бърз ритъм. Те се усилиха с 8% сред 2021 година и 2022 година до 790 милиона $ и в този момент се чака да набъбнат с 11% през 2023 година до 880 милиона $.

Устройствата са онази област от разноските за ИТ, която Gartner чака да намалее най-вече. Цифрите демонстрират, че през 2022 ще се похарчат 749 милиона $ за устройства, което съставлява спад от 8,4% по отношение на 2021 година Прогнозата за 2023 година демонстрира спомагателен спад в разноските за устройства от 0,6%.

Разглеждайки разноските за местни (вътрешнофирмени) центрове за данни, Лавлок сподели, че предходната година са доставяни „ по-стари сървърни чипове и по-скъпи сървърни конфигурации “. Предприятията са закупили 13% повече сървъри.

Според Gartner технологиите, които се поддържат, по отношение на тези, които движат бизнеса, са явни от плануваните темпове на напредък за 2023 година Анализаторската компания чака, че новите разноски не престават да се изместват към облака, до момента в който вътрешнофирмените центрове за данни просто се поддържат.

Реално няма спор сред двете неща. „ Предприятията не се отхвърлят от своите центрове за данни, не се отърват от своя лицензиран програмен продукт, не се отърват от повдигнатия си под, не се отърват от своя ИТ личен състав “, споделя специалистът на Gartner. Вътрешните ЦоД си работят, а прекосяването към облака е нов, спомагателен ИТ разход.

Разходите за облака нарастват

Лавлок споделя и, че преди възхода на облака ИТ шефовете са имали доста по-голяма еластичност в метода, по който ръководят своите ИТ бюджети. „ Преди облака ИТ шефовете имаха огромна автономност в границите на своя ИТ бюджет “, сподели той. Но през днешния ден абонаментните модели от типа „ плащаш съгласно колкото използваш “ понижават тази еластичност. „ Ако сте в облачно приложение, сега, в който спрете да плащате таксата, спирате да имате приложението “, сподели той.

Това може да е неприятно, изключително напоследък. „ За първи път станахме очевидци на някои много огромни нараствания в цените на някои облачни услуги. Разходите на доставчиците на облачни услуги порастват. Техните разноски за сила се повишават, надлежно нарастват и разноските за сървърите им. Нагоре вървят и разноските за личен състав. Това се предава върху клиентите “.

Според разбора, корпоративните ИТ разноски ще останат устойчиви на рецесията, защото основните и финансовите шефове, вместо да редуцират ИТ бюджетите, усилват разноските за цифрови бизнес-инициативи. „ Икономическите разтърсвания ще трансформират подтекста на софтуерните вложения, увеличавайки разноските в някои области и ускорявайки спадовете в други, само че не се чака да повлияе значително на общото равнище на корпоративни разноски за технологии. “

С други думи, след основната роля, която ИТ шефовете изиграха за поддържане на действието на бизнеса по време на пандемията, в този момент ИТ шефовете още веднъж са призовани да спасят бизнеса. „ Бизнес-лидерите мислят за това, което ще се случва вътре. И те молят ИТ шефовете да прибавят планове за възстановяване на оперативната успеваемост, бизнес-оптимизация и мащабиране. “
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР