684 млн. лева ще е бюджетът на Пловдив за 2024

...
684 млн. лева ще е бюджетът на Пловдив за 2024
Коментари Харесай

Новият бюджет на Пловдив аналогичен на стария – кметът ще разполага с 684 млн. лева

684 млн. лв. ще е бюджетът на Пловдив за 2024 година. Рамката му към този момент е качена на уеб страницата на Община Пловдив, като до месец той ще влезе за гласоподаване в локалния парламент. Това, което прави усещане е, че кметът Костадин Димитров си е взел поука от непрекъснатите рецензии за разискването на бюджета. Обичайно то бе в работен ден, като за първи то ще бъде в почивен – тази събота 27 януари от 12:00 часа.
Прочетете още
В макрорамката на бюджета се вижда, че 384 млн. лв. са делегирани от страната действия – за прехрана на учебни заведения, детски градини, обществени, здравни и други служби. Местните доходи са размер на 300 млн. лв., включително и неусвоените заеми.

Въпреки че бюджетът за 2023 година имаше дупка от 65 млн. лв. несъблюдение от приходите и новата администрация е заложила сходни индикатори. За предходната година от планувани 242 млн. лв. налози, такси и приходи от благосъстоятелност събраните пари бяха едвам 178 млн. лв..

През 2024-а приходите се чакат да с в размер  235 млн. лв., като корекцията по обособените пера е напълно дребна.

Най-голямото от тях е за налог придобиване – това са всички покупко-продажби с движимо и недвижимо имущество, за което пловдивчани заплащат 3% от цената на договорката. При заложени 44 млн. лв. през 2023-а и събрани 33 млн. лв., през тази година се чакат 42,5 млн. лв..

Налогът за здания е размер на 31,5 млн. лв., а за МПС-та – 28,5 млн. лв.. Най-голямата такса е „ Смет “ в размер на 49 млн. лв.. Нито един от данъците не е вдигнат, като това значи, че Община Пловдив се надява на по-голяма събираемост.

За механически услуги, като в това влизат и разрешенията за градеж сумата е 15 млн. лв., а през последните 12 месеца там Общината събра едвам 8,5 млн. лв..  12,4 млн. лв. се чакат от продажба на парцели – 8 млн. лв. от постройката на Транспортна болница и още 4,5 млн. лв. от жилища. Има и огромна част неизплатени средства по зами, които се трансферират тази година – за двата стадиона, парите от 40-милионния заем и други.

В разходната част финансовата стратегия е 123 млн. лв., само че в нея съвсем няма нови обекти. В сумата не са европейските планове, както и тези, за които се чака държавно финансиране в размер на 100 млн. лв..

Най-големите разноски отвън финансовата стратегия са обезщетенията на автобусните превозвачи в размер на 10 млн. лв.. В бюджета са планувани и 12 млн. лв. за „ Тея инвест “ за парка от 67 дка до Гребната база, като в сумата е 1,5 млн. лв. неплатени от предходната година.

Очаквайте каква е финансовата стратегия на Община Пловдив!       

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР