68% от работодателите у нас имат намерение да повишат заплатите

...
68% от работодателите у нас имат намерение да повишат заплатите
Коментари Харесай

68% от работодателите имат намерение да повишат заплатите през 2019 г.

68% от работодателите у нас имат желание да покачат заплатите през новата година. Това демонстрира годишнотo допитване на Българската стопанска камара. Разработване на нови артикули и търсенето на още пазари са измежду целите на бизнесмените. Te показват подготвеност да влагат два пъти повече средства в нововъведения, марки и патенти.


Умерен скептицизъм - по този начин от Българската стопанска камара разказват прогнозите на бизнеса у нас за 2019 година Ръст на енергийните цени, повишаване на суровините и увеличение на инфлацията предвиждат над 80% от бизнесмените. На този декор наподобяват повече като положително предпочитание, в сравнение с като действителна вероятност, упованията на интервюираните за 36% растеж на работните места. Иначе желанията на бизнесмените за личните им компании наподобяват по този начин:
Радосвет Радев - ръководител на БСК: Предприемачите са дали отговор, че растежът за 2019 година ще се случи 55% в нови артикули, 54% на нови пазари, 36% с нови работни места, забележете - хонорари с 68%.
Бизнес климатът у нас се влошил през тази година, считат бизнесмените, присъединили се в допитването. А един от огромните проблеми сега е неналичието на задоволително квалифицирана работна ръка. От Българската стопанска камара виждат единственото допустимо решение във връщането на български експерти от чужбина, които по думите на Радосвет Радев, са кадрови контейнер.
Радосвет Радев - ръководител на БСК: Положението на трудовия пазар е доста съществено. Реално ние нямаме никакви резервоари - младите пенсионери и хората с увреждания.
Парадокс - въпреки че хората с увреждания са един от разновидностите за попълването на дупките в пазара на труда, всеобщо работодателите са изрично срещу да бъдат задължавани да наемат такива фрагменти.
Радосвет Радев - ръководител на БСК: Остра реакция на въпроса за въвеждането на наложителни квоти за наемане на хора с трайни увреждания - 77% не го утвърждават.
И друга забавна наклонност - половината от интервюираните бизнесмени не демонстрират интерес към публични поръчки. Като аргументи те показват тенденциозни условия, необективно оценяване и администрация.
Радосвет Радев - ръководител на БСК: Процедурите просто отблъскват бизнеса.
А на кого имат вяра бизнесмените? Оказва се, че не на тези, от които зависи бизнес климатът у нас.
Радосвет Радев - ръководител на БСК: Най-висока оценка получават омбудсманът и президентът, които за жалост нямат безусловно никакъв принос или опция да поддържат старания на бизнеса в една или друга посока.
Според 58% от участниците в изследването корупцията е повишена през тази година, а съгласно 46 на 100 има растеж на сивата стопанска система.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР