68 на сто от интензивните легла за лечение на пациенти

...
68 на сто от интензивните легла за лечение на пациенти
Коментари Харесай

Кантарджиев: В София 68% от интензивните ковид-легла са заети

68 на 100 от интензивните кревати за лекуване на пациенти с COVID-19 в София са заети към вчерашна дата. Това съобщи в " Денят стартира " проф. Тодор Кантарджиев, съветник по опазване на здравето на Столична община.

Съгласно проекта на държавното управление за ръководство на пандемията столицата се намира на прага на Етап 3.

14-дневната заболеваемост е към 2300 на 100 000 като само област Благоевград изпреварва София откъм разпространяване на вируса.

47% от жителите на София са имунизирани. Проблемът с разпространяването на вируса в града обаче остава, поради огромната циркулация на хора от цялата страна.

Едва 7 души от 227 доказани случая на Омикрон са в болница, което значи, че при новия вариант тежкото преболедуване се случва по-рядко.

За хората без ваксина и без допир с предходни разновидности на ковид обаче, заплахата да попаднат в болница остава огромна, предизвести Кантарджиев.

Според проф. Тодор Кантарджиев би трябвало да се плануват още болнични кревати за деца, тъй като при последната вълна пораства броят на най-малките пациенти.

Той прикани предприятията да вкарат работа на ротационен или колективен принцип, тъй че да не се засичат обособените групи чиновници. Опасността е да не се разболеят доста хора едновременно и да се получи краткотрайна неработоспособност.

Той посъветва да се продължи с проветряването на пространствата, да се слагат апарати за дезинфекция в учебните заведения и в публичните здания, както и да се вкарат нови способи за трайна стерилизация на повърхности със сребърни наночастици, осигуряващи едномесечна отбрана.

Личното схващане е най-важното, акцентира проф. Кантарджиев и подсети, че всеки би трябвало да носи маска тук-там с доста хора, както и да се заобикалят скупчванията. А който се усеща болен, да остане у дома. св
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР