67-годишната столичанка Евелина Цакова, която има 45-годишен стаж като медицинска

...
67-годишната столичанка Евелина Цакова, която има 45-годишен стаж като медицинска
Коментари Харесай

Излекувана от коронавирус: Затвориха ми се очите, все едно съм облъчена с електрожен

 67-годишната столичанка Евелина Цакова, която има 45-годишен стаж като здравна сестра, е една от излекуваните и към този момент изписани пациенти с ковид, оповестиха Българска национална телевизия и bTV. 

Жената описа за битката си със болестта и благодари на лекарите в " Пирогов ", където самата тя е работила дълги години.

Евелина се изолира у дома още през февруари поради грипната зараза. В края на месеца обаче, още преди да бъдат оповестени първите случаи на ковид у нас, се почувствала зле.

" Започна със заплашителен ринит - капане от носа на тайни. Много мощни болки в гърлото, доста мощни! Не можех да поглъщам слюнката. И страховит конюнктивит! Затвориха ми се очите, все едно съм облъчена с електрожен. И никой не беше обяснил, че това са признаци ", споделя 67-годишната жена.

Тъй като е с диабет, след консултация с доктор Евелина Цакова стартира банкет на антибиотик. След лекуване от 10 дни се усеща по-добре. Няколко дни по-късно обаче отново се утежнява.

" Отново болки в гърлото. Този път към този момент слезе надолу. Започна суха кашлица без секрет и зной ", прецизира Евелина.

В началото на април някогашната здравна сестра търси помощ в " Пирогов ". Там удостоверяват, че е инфектирана с COVID-19, потвърдена е и пневмония. Евелина е оставена за лекуване, а в този момент благодари от сърце на медиците за денонощните грижи и приканва хората да си останат вкъщи поради лекарите на първа линия.

" Рискуват си живота, в по-лоши условия от нас са, тъй като са в скафандри, маски и ръкавици там. В скафандри! Представяте ли си в тази горещина! Нито миризма усещат, шапки на главата, очила, които са запотени, с два чифта ръкавици би трябвало да хващат венозни пътища. Отделенията са цялостни. Нито могат да ядат нито да спят. Тичат към нас ", добавя пенсионираната здравна сестра.

Евелина Цакова акцентира, че COVID-19 не е като грипа - лекуването може да продължи месеци. А болните не стопират да прииждат в лечебните заведения.

" И тези лекари, като излязат, ще бъдат под карантина. Те са пандизчии доста повече от тези, които претендират, че не могат да си пият бирата по парковете. Да отидат доброволци в " Пирогов ", с цел да видят защо става въпрос! ", сподели Евелина.

С два негативни теста пенсионираната здравна сестра през вчерашния ден е изписана. Сега е у дома и е под карантина
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР