67-ата Генерална конференция на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)

...
67-ата Генерална конференция на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)
Коментари Харесай

МААЕ одобри резолюция за незабавното връщане на Запорожката АЕЦ под контрола на Украйна

67-ата Генерална конференция на Международната организация за атомна сила (МААЕ) утвърди резолюция, с която приканва за незабавното връщане на Запорожката АЕЦ под контрола на Украйна, оповестява украинското министерство на енергетиката.

Министърът на енергетиката Херман Галущенко акцентира, че вследствие на невижданите военни закононарушения на Русия против обекти на цивилната енергийна инфраструктура украинската енергийна система е в много мъчно състояние. Продължават ежедневните целенасочени офанзиви против енергийни уреди и мрежи, а Русия е унищожила Каховската Водноелектрическа централа. 

Открит е теч на вода сред първи и втори силует на един от реакторите

" На 67-ата Генерална конференция на МААЕ 69 страни поддържаха резолюцията за нуклеарната сигурност в Украйна. Резолюцията беше препоръчана от Канада, Финландия и Коста Рика ", оповестява министерството. 

Галущенко акцентира, че енергийната тактика на Украйна до 2050 година планува възобновяване на енергийния бранш благодарение на най-съвременни технологии, подсилване на стабилността на системата и обезпечаване на енергийната сигурност на Украйна и на Европа.

Русия пък съобщи, че тази заран са свалени нови два дрона край Москва

В резолюцията се насочва апел към Москва " неотложно да изтегли целия боен и различен неоторизиран личен състав " от централата и обектът да бъде предаден " под цялостния надзор на способените украински управляващи в сходство със съществуващия лиценз, публикуван от Държавната ревизия за нуклеарно контролиране на Украйна ", добави министерството.

Освен това МААЕ показва угриженост, че Руската федерация не се е вслушала в предходните апели на управителния съвет на организацията неотложно да приключи всички дейности против и в нуклеарни обекти в Украйна и да изтегли военния си и различен личен състав от Запорожската АЕЦ.

Те са ситуирани в буферната зона сред вътрешните и външните бариери на обекта

От МААЕ са безапелационни, че смисъла на нуклеарната и физическата сигурност по време на мирното потребление на нуклеарни уреди и материали при всевъзможни условия, в това число по време на въоръжен спор.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР