651 нарушения, 254 от които са нелоялни търговски практики, е

...
651 нарушения, 254 от които са нелоялни търговски практики, е
Коментари Харесай

651 нарушения при 755 проверки във веригите

651 нарушавания, 254 от които са нелоялни търговски практики, е установила КЗП при осъществени 755 инспекции в търговски хранителни вериги .

Тези последни данни заяви пред БНР Ангел Джалев от Комисията за отбрана на потребителите.

Той акцентира, че  инспекциите са фокусирани върху огромните хранителни вериги , тъй като по-голямата част от хората пазарят от тях.

По думите му се  следи „ неприятна и извънредно тревожна наклонност “ при   нелоялните търговски практики:

„ Може би казусът е бил неглижиран и се е натрупал на пазара. Трябва да му се обърне особено вниманиe, защото  този проблем изкривява целия пазар . Прилагането на нелоялна комерсиална процедура от страна на огромните търговци принуждава и дребните търговци да ползват същите практики, което извънредно доста изкривява пазара и е причина за изкуственото завишаване на цената, защото на стоките се придават качества, които не имат, и се продават по този метод на повишена цена, която не дава отговор на качеството “.

Към момента не е налаган оптималният размер на глоба   за нелоялна комерсиална процедура , сподели Джалев и посочи, че акцията за инспекции е почнала скоро:

Хубаво е да се намерения и за завишаване на глобите , защото европейската процедура е глобата да е % от оборота на конкритния търговец, а не като у нас – от 5 до 50 хил.лева. Ако се завишат глобите, ще има възпиращ и образователен резултат “.

„ Притеснителна е наклонността за огромно завишаване на цената по веригата от производител до консуматор, което не е обосновано от стопански или инфлационни процеси “, акцентира още той.

Източник: БНР
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР