651 нарушения, 254 от които са нелоялни търговски практики, е

...
651 нарушения, 254 от които са нелоялни търговски практики, е
Коментари Харесай

КЗП констатира 651 нарушения в търговски хранителни вериги

" 651 нарушавания, 254 от които са нелоялни търговски практики, е установила КЗП при осъществени 755 инспекции в търговски хранителни вериги ".

Тези последни данни заяви пред БНР Ангел Джалев от Комисията за отбрана на потребителите.

Той акцентира, че инспекциите са фокусирани върху огромните хранителни вериги, тъй като по-голямата част от хората пазарят от тях.

По думите му се следи " неприятна и извънредно тревожна наклонност " при нелоялните търговски практики: " Може би казусът е бил неглижиран и се е натрупал на пазара. Трябва да му се обърне особено внимание, тъй като този проблем изкривява целия пазар. Прилагането на нелоялна комерсиална процедура от страна на огромните търговци принуждава и дребните търговци да ползват същите практики, което извънредно доста изкривява пазара и е причина за изкуственото завишаване на цената, защото на стоките се придават качества, които не имат, и се продават по този метод на повишена цена, която не дава отговор на качеството ".

Към момента не е налаган оптималният размер на глоба за нелоялна комерсиална процедура, сподели Джалев и посочи, че акцията за инспекции е почнала скоро: " Хубаво е да се намерения и за завишаване на глобите, защото европейската процедура е глобата да е % от оборота на съответния търговец, а не като у нас - 50 хиляди лева Ако се завишат глобите, ще има възпиращ и образователен резултат ".

" Притеснителна е наклонността за огромно завишаване на цената по веригата от производител до консуматор, което не е обосновано от стопански или инфлационни процеси ", акцентира още той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР