65 патрулки, оборудвани с камери за нощно виждане, ни дебнат

...
65 патрулки, оборудвани с камери за нощно виждане, ни дебнат
Коментари Харесай

Голяма тесла! КАТ ни дебне по тъмна доба като в екшън филм

65 патрулки, оборудвани с камери за нощно виждане, ни дебнат по пътищата по мрачно. Това сподели началникът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски по време на вчерашния семинар на тематика „ Високи пълномощия по сигурност на придвижването по пътищата – качествена обществена информираност”.

По думите му колите са преоборудвани неотдавна и към този момент са на терен, където наблюдават за спазването на правила в тъмната част на денонощието. Както стана ясно при започване на годината, мобилните камери нямаха опция да снимат, когато на открито е мрачно. Това можеха само стационарните устройства.

Патрулките към този момент са разпределени из всички регионални дирекции в страната, прецизира в. Монитор.

С цялостно съоръжение за тестване на дрогирани водачи са и всички коли на Пътна полиция, защото цифрата на използвалите опиати се увеличавала непрекъснато. От началото на годината са хванати близо 2600 дрогирани водачи, като най-вече са на територията на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Бургас - 379. Там цифрата скача главно през лятото поради близостта на огромните приморски курорти и многото туристи. Очаквало се напълно скоро, при съществуването на задоволително средства, да бъдат закупени още проби за опиати.

С последната въведена смяна пък водачите, за които се откри, че са използвали дрога или алкохол, сами ще заплащат кръвното си проучване в болничното заведение. При негативен резултат таксата ще е за сметка на Пътна полиция.

Комисар Рановски изясни още, че през днешния ден се чака на транспортна комисия в Народното събрание да бъде гласувана още една значима смяна в закона, касаещ водачите, и по-конкретно тези с изтекли книжки. Към момента законодателят не преглежда по друг метод тези, които в никакъв случай не са имали, и тези, чиито документи са с изминал период на годност. Според тълкуванието всички те са неправоспособни и при инспекция на пътя следва да им бъдат свалени табелите на автомобила . Така с номерата на колите си са се разделили 8795 водачи.

Работи се и по въвеждане на заплащане през ПОС терминал на всички гишета на Пътна полиция до Коледа, заяви още Рановски.

В последния брой на „ Държавен вестник “ са обнародвани следващите промени в Закона за придвижване по пътищата, които регламентират свързване на осведомителните системи на Министерство на вътрешните работи и ДАИ. От автомобилната ревизия ще бъдат задължени да подават информация към КАТ за колите, които не са съумели да преминат годишен механически обзор, а Пътната полиция ще ги стопира краткотрайно от придвижване. Срокът за въвеждането на новото предписание, което е написано в евродиректива, е 20 май следващата година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР