63% от пълнолетните български граждани са на мнение, че демокрацията

...
63% от пълнолетните български граждани са на мнение, че демокрацията
Коментари Харесай

На половината българи им писна от демокрация

63% от пълнолетните български жители са на мнение, че демокрацията е най-хубавата форма на държавно ръководство за България. Това демонстрира проучване на Институт “Отворено общество – София ”. Доверието в демокрацията през 2023 година е с 11 пункта по-високо спрямо 2022 година, когато e било 52%, и съвсем с 1/3 повече спрямо 2018 година, когато в било 44%.

Междувременно доста понижава и делът на тези, съгласно които демокрацията не е най-хубавата форма на държавно ръководство – през 2018 година те са били 34%, а през 2023 година - единствено 19%.

Немалка част обаче заявяват, че биха одобрили ограничение на някои от демократичните права и свободи. 49% от интервюираните дават отговор утвърдително,

до момента в който 41% не биха се съгласили с сходни ограничавания.

Почти половината от интервюираните - 49%, утвърждават концепцията “да има мощен лидер, който да не се занимава с парламент и избори ”. По този индикатор страната ни се подрежда сред Турция – 50%, и Мексико – 47%, които са измежду най-високите равнища на поддръжка на концепцията за мощен лидер.



37% обаче са срещу.

65% поддържат концепцията решенията да се вземат от специалисти съгласно тяхното виждане за положителното на страната, а не от държавното управление.

Внушителните 87% от българските жители пък споделят концепцията за “демократична система, при която ръководещите се избират посредством почтени избори ”. Едва 8% я дефинират като “лоша концепция ”.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР