63 млн. лв. ще бъдат спестени от бюджета на Държавното

...
63 млн. лв. ще бъдат спестени от бюджета на Държавното
Коментари Харесай

КНСБ против стесняването на достъпа до обезщетения

63 млн. лева ще бъдат спестени от бюджета на Държавното публично обезпечаване с ограничението на достъпа до обезщетение при безработица. Това сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров пред публицисти след провела се бизнес закуска с работодатели.

 С шествие КНСБ припомнят за по-високи заплати
С шествие КНСБ припомнят за по-високи заплати

Пазят митинга от политическо оцветяване

Ограничаването на достъпа до компенсации ставало с условието, заложено като смяна в КСО да си работил 12 от последните 18 месеца. " Според нас това ще лиши огромна част от сезонните служащи напълно от достъп до системата, въпреки че си вършат вноски. Това ще спести 63 млн. лева ", разяснява президентът на КНСБ.

По думите му надали тези 63 млн. лева ще бъдат спестени от друго, с изключение на от тези хора, които няма да получат компенсациите, на които имат право. " В България малко над 70 хиляди души имат право на обезщетение при безработица от над 200 хиляди регистрирани безработни. Такъв % още веднъж споделям няма на никое място другаде ", посочи още Димитров.

Той разяснява и направената стъпка за нарастване на компенсациите за безработица от 7 на 9 лв. дневно с думите, че никога тя не може да замаже очите за ограничавания достъп. От КНСБ упорстват, с цел да се изравни компенсацията за безработица с линията на прага на беднотия, то да е най-малко в размер от 14 лева

 Синдикатите резервират протестна и протестна подготвеност за отбрана правата на хората
Синдикатите резервират протестна и протестна подготвеност за отбрана правата на хората

Подкрепят безмълвния митинг на научните служащи, който ще се организира на 1 ноември

Президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов разяснява, че има хора в България, които получават права за компенсации при безработица и в същия този интервал , в който ги получават, работят в чужбина, изкарват там няколко месеца и оттова също получават такива компенсации. По думите му това един подобен непрекъснат цикъл, който най-малкото наподобява на корист.

С представителите на бизнеса са били разисквани и други два наболели казуса - този с подправените болнични листове, както и с инвалидните пенсии.

 КНСБ обезпокоени да не отворим Европейския трудов пазар за трети страни
КНСБ обезпокоени да не отворим Европейския трудов пазар за трети страни

Синдикатът не поддържа отпадането на пазарния тест при издаване на синя карта

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заявява решителност и от двете страни до края на годината да се оправят с казуса с подправените инвалидни пенсии. Той обаче изрече безапелационното си противоречие с предлаганата мярка да се понижат парите, изплащани при болнични. От КНСБ са безапелационни, че това е стъпка в неверна посока. Той даде позитивен образец от дружество, което е въвело " бонус - присъствен ден ". С мярката във въпросното дружество болничните листове били намалели фрапантно. Така по данни за предходната година от бюджета на ДОО са били разходвани 16 млн. лева за болнични.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР