63-годишният Ангел Ангелов се разплака, когато пловдивски лекари спасиха единственото

...
63-годишният Ангел Ангелов се разплака, когато пловдивски лекари спасиха единственото
Коментари Харесай

Ангел Ангелов се разплака, когато пловдивски лекари спасиха единственото му оцеляло око

 63-годишният Ангел Ангелов се разплака, когато пловдивски лекари избавиха единственото му оживяло око. Другото изгубил през 2018 година при гърмеж. Преди дни той е постъпил в УМБАЛ " Св. Георги “, защото имал перде на оживелия зрителен орган и не виждал. Скенерът посочил, че вътре са забити 6 железни частици. " Попаднали са там още при детонацията. Притесни ни едното непознато тяло, защото беше в самото око. Останалите бяха в орбитата му и не създаваха проблем “, изясни проф. доктор Нели Сивкова, която е направила интервенцията.

Тя е траяла повече от 3 часа - отстранено е пердето, вградена е изкуствена леща и е извадено въпросното рисково късче с дължина 2 мм от вътрешността на окото. Използвана е пинсета, тъй като се оказало, че не може да се издърпа с магнит. Другите 5 частици в орбитата са били разпръснати в очните мускули, не са прекъснали зрителния нерв и по тази причина не се е наложило да бъдат отстранени. Според медиците те не крият риск за здравето на 63-годишния Ангел Ангелов. След интервенцията е възвърнато над 20% от зрението му и той още веднъж почнал да разграничава силуети.

" Подобни случаи са извънредно редки. Дадохме за проучване изваденото късче. Цели 3 година то е стояло в окото. Капсулата на зрителния орган имаше ръждив нюанс, от което вършим умозаключение, че се е получила металоза. Не е ясно при тази химична реакция по какъв начин се е увредила ретината. Оптимистичните прогнози са, че в случай че провалите не са огромни, пациентът може да възвърне половината от зрението си “, уточни проф. Сивкова.

Тя поучава при всяко подозрение за съществуване на непознато тяло в окото, незабавно да се отиде на доктор, с цел да се избави ретината. Всяко закъснение може да се окаже съдбовно. В УМБАЛ " Св. Георги “ са върнали зрението и на 68-годишна, в чието око попаднало късче метал с дължина 17 мм. Жената чистила печката си с желязна четка. Тя не усетила попадането на непознатото тяло, не изпитала и болежка.

Потърсила здравна помощ поради зачервяване и леко замъглено виждане, само че сметнала, че се касае за конюнктивит. Няколко дни слагала капки, само че откакто нямало резултат, отишла при офталмолог, който пък я насочил към университетската болница " Св. Георги “. При прегледа там била видяна дребна черна точка, а образното проучване посочило, че в окото има непознато тяло.

Според лекарите металното парченце се е откъснало от четката с огромна скорост и е пронизало като с шиш поредно склера на окото, лещата и стъкловидното му тяло. Жената е извадила шанс, защото зрителният нерв не е бил обиден. Парченцето се заболо на 2 мм от него. В този случай не се е развила металоза, защото пенсионерката е отишла в точния момент на обзор, написа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР