62-годишен американец в краен стадий на хронично бъбречно заболяване е

...
62-годишен американец в краен стадий на хронично бъбречно заболяване е
Коментари Харесай

САЩ: Първа трансплантация на бъбрек от генетично модифицирано прасе, пациентът е 62-годишен мъж

62-годишен американец в краен етап на хронично бъбречно заболяване е първият човек, получил нов бъбрек от генетично модифицирано прасе, оповестиха лекари от Масачузетската болница в Бостън, представени от международните организации.

Четиричасовата интервенция, осъществена на 16 март, „ бележи значим крайъгълен камък в устрема да се обезпечат по-лесно налични органи за пациентите “, се споделя в изказване на болничното заведение, представено от Ройтерс.

Пациентът, Ричард Слейман от Уеймът, Масачузетс, се възвръща добре и се чака скоро да бъде изписан, оповестиха от болничното заведение.

Слейман е бил трансплантиран с човешки бъбрек в същата болница през 2018 година след седем години на диализа, само че органът е отритнат след пет години и той е бил върнат към диализно лекуване.

Бъбрекът е възложен от eGenesis от Кеймбридж, Масачузетс, от прасе, което е било генетично „ редактирано “ за унищожаване на гени, които биха могли да бъдат нездравословни за човешки реципиент, имало е и прибавяне на избрани човешки гени за възстановяване на съвместимостта.

В допълнение, компанията е инактивирала избрани вируси, които се срещат при свине, само че имат капацитет да заразяват хора.

Бъбреци от редактирани по подобен метод свине, отгледани от eGenesis, са били сполучливо трансплантирани на маймуни, които са били поддържани живи приблизително 176 дни, а в един случай повече от две години, оповестиха откриватели в обява през октомври в списание Nature.

Лекарствата, употребявани за попречване на отхвърлянето на органа на прасето от имунната система на пациента, включват пробна терапия с антитела, наречена tegoprubart, създадена от Eledon Pharmaceuticals.

По оценката на експертите интервенцията със свински бъбрек форсира по-широкото нахлуване на ксенотрансплантацията (трансплантация на органи или тъкани от един тип на друг) в практиката, което прави все по-близо превръщането й в евентуално решение за международния дефицит на органи.

Според Обединената мрежа за шерване на органи повече от 100 000 души в Съединени американски щати чакат орган за трансплантация, като най-търсени са бъбреците.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР