6191 са иззетите огнестрелни оръжия и боеприпаси с отнети разрешения

...
6191 са иззетите огнестрелни оръжия и боеприпаси с отнети разрешения
Коментари Харесай

Разрешителните за оръжие остават без пълен контрол още поне година

6191 са конфискуваните огнестрелни оръжия и муниции с отнети позволения за предпазване, носене и приложимост.

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
Американец провокира най-масовото ликвидиране в модерната история на Съединени американски щати

Над 50 са жертвите и 406 са потърпевшите. Нападателят от Лас Вегас, наподобява, е работил самичък
2 окт 2017
Отбранителни сърпрайзи от новия президент

Какво да чакаме от о.з. ген. Румен Радев на тематика войска и въоръжени сили
3 фев 2017
Германия може да затегне още режима за оръжие след офанзивата в Мюнхен

Страната е с едни от най-строгите регулации в света
24 юли 2016 Това че в България няма повсеместен централизиран указател на огнестрелните оръжия не е вест. За казуса се знае от години и при всеки случай тематиката излиза на дневен ред, след което още веднъж потъва. " Установихме неефикасен надзор на Министерство на вътрешните работи във връзка с разрешителните за носене на оръжия. Имаше стотици документи с изминал период ", съобщи Ася Петрова, зам.-главен прокурор и началник на Върховната административна прокуратура в ефира на Нова телевизия, на 12 декември 2017 година

На процедура Министерство на вътрешните работи не е изпълнило задължението си да актуализира Единния автоматизиран указател по контрола на общоопасните средства, в който има данни единствено за оръжия, регистрирани след 2013 година.

Затова още през 2014 година инспекция на прокуратурата сподели фрапантни нарушавания при воденето на доклада за издадени разрешителни. След това, през юли 2016 година Върховната административна прокуратура оповести нови данни от инспекция, която е открила, че психичноболни и наказани българи носят оръжие. Тогава Министерството на вътрешните работи разгласи, че наложителният съгласно законодателството цялостен електронен указател на оръжията ще проработи едвам след ноември 2018 година. Причината - пари за този информативен масив сред институциите нямало.

Новината през днешния ден е, че през всичкото това време, никой нищо не е подхванал, с цел да се реши въпросът.Общият брой на оръжията в страната с позволение е над 340 000. Като над 124 000 са оръжията, които се държат от физически лица за самозащита и измежду тях няма регистрирани ловци
Проверка след инспекция

От пресцентъра на прокуратурата оповестиха, че мотив за последната инспекция е поредицата от произшествия в последно време и осъществени закононарушения с потребление на оръжия. Тя е за интервала март – септември 2017 година и е осъществена от Главна дирекция " Национална полиция ". Предмет на инспекцията са били придобиване, предпазване, носене и приложимост на огнестрелни оръжия и муниции от физически и юридически лица.

За посочения интервал, след намесата на Върховната административна прокуратура, постановените отводи за издаване на позволения за придобиване на огнестрелно оръжие и муниции са 144. Издадените отводи за възобновяване на разрешенията за действия с огнестрелно оръжие и муниции пък са 176, а решенията за лишаване на издадени документи - 87. Иззетите огнестрелни оръжия и муниции с отнети позволения за предпазване, носене и приложимост са 6191.

По мотив на инспекцията, разпоредена от ВАП, министърът на вътрешните работи Валентин Радев е упълномощил на Дирекция " Инспекторат " в Столична дирекция на вътрешните работи и ОДМВР в страната да се обследва осъществяването на законовите регламенти за издаване, позволения и реализиране на надзор по придобиване, предпазване, носене и приложимост на огнестрелно оръжие и муниции.

Регистър с изтекла отминалост

Задължението на Министерство на вътрешните работи да построи национална система, която да реализира мониторинг на всички типове огнестрелни оръжия в България е записано в член 11 от Закона за оръжията и боеприпасите още през 2010 година.

Във въпросния указател би трябвало да има данни за: издадените позволения, отводите за издаване, отнетите позволения и претекстовете за това, лицата, на които документите са издадени, дата и номер, издадените европейски паспорти за огнестрелни оръжия и документи за превозване на взривни субстанции, бракувани и унищожени взривни субстанции, пиротехнически произведения, оръжия и муниции, осъществените административни нарушавания и наложените за тях санкции и така нататък

Такъв Единен автоматизиран указател по контрола на общоопасните средства (ЕАР-КОС) е въведен през 2013 година, само че той не обгръща по-старите регистрации на оръжия и взривни субстанции. Освен това, след атентатите в Париж, при започване на тази година бяха утвърдени и ремонти в Директивата за огнестрелните оръжия. С тях страните членки бяха задължени да имат съответната система за наблюдаване, издаване и възобновяване на разрешителни за огнестрелни оръжия и муниции, както и да споделят между тях информация.

Какво следва да се направи?

Дори работата по електронния указател за оръжията да стартира незабавно, системата мъчно ще проработи преди края на идната година. Преди всичко е належащо да се създаде съответния план, въз основата на който да се пресметна прогнозната стойност, да се обезпечи финансирането, след което да се избере реализатор.

Въпросът с плана не е обикновен, защото би трябвало да се реши каква инфраструктура (мрежи, потенциал за предпазване, софтуер) е налична в системата на Министерство на вътрешните работи и дали всичко би трябвало да се построява през цялото време. Също по този начин е наложително да се съблюдават множеството критерии за оперативна съгласуемост с останалите осведомителни системи в електронното ръководство на България.

Капитал потърси за коментар по тематиката Държавната организация " Електронно ръководство ", само че оттова обясниха, че те нямат отношение към съответния проблем. Единствено когато бъде готово техническото задание за основаване на регистъра организацията ще би трябвало да го утвърди в сходство със условията на Закона за електронното ръководство.

Не на последно място самото дигитализиране на старите разрешителни би лишило много време. Всичко това обаче би трябвало да бъде сложено в подтекст. А него го дава експерт по обработка на данни, потърсен от " Капитал " за мнение. Това е относително тривиална задача и цената на едно такова изпитание, споделя той, е към 50 хиляди лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР