61% от пълнолетните българи одобряват сформирането на редовно правителство.Електоралните нагласи

...
61% от пълнолетните българи одобряват сформирането на редовно правителство.Електоралните нагласи
Коментари Харесай

Екзакта: 61 % одобряват сформирането на редовно правителство

61% от пълнолетните българи утвърждават сформирането на постоянно държавно управление.

Електоралните настройки резервират първата позиция на ГЕРБ, която води пред " Продължаваме промяната - Демократична България " с към 4%, демонстрират резултатите от последното национално представително изследване на " Екзакта Рисърч Груп ", извършено в интервала от 12 до 20 юни, съобщи OFFnews.bg.

Анкетирани са 1040 пълнолетни българи в 71 обитаеми места на страната. Интервютата са извършени лице в лице.

" Възраждане " остават трета политическа мощ, а " ИТН " все по този начин е над 4-процентовата преграда. 

Ако изборите бяха през днешния ден, шест обединения биха минали 4-процентовата преграда.

Първи са ГЕРБ с 24,4%. Втори са " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) с 20,1%, трети са " Възраждане " с 14,8%, четвърти - Движение за права и свободи с 13,2%, пети се подрежда Българска социалистическа партия с 9,5%, а " ИТН " също остава над чертата с 4,8%.



От " Екзакта Рисърч Груп " показват, че данните са преизчислени въз основата на гласуващи гласоподаватели.

Два месеца след парламентарните избори записваме известно стесняване на електората на ГЕРБ и малко по-голямо на този на ПП-ДБ, регистрират от организацията. Според тях, с изключение на на оттегляне на гласоподаватели, това се дължи и на събитието, че не се намираме в предизборна обстановка. Електоралните трендове отсега нататък ще зависят от приноса на двете обединения към ръководството на страната.

Засега ГЕРБ и ПП-ДБ не прибавят електорални бонуси от формулата на ръководство, която възприеха, считат анализаторите. Те разясняват, че мобилизирани остават електоратите на Движение за права и свободи, на Българска социалистическа партия и на " Възраждане ".

Не се записва предпочитание за по-масово присъединяване в идващ избор, означават от " Екзакта " и допълват, че вяра за по-висока електорална интензивност дават идните през есента локални избори. Резултатите от тях непроменяемо ще повлияят и на бъдещата електорална тежест на партиите, показват анализаторите.

Кабинетът Денков-Габриел се утвърждава най-вече от дами, възрастни и живеещи отвън София

Съставянето на кабинет се утвърждава от дами, хора на възраст под 60 години и поданици на обитаемоте места отвън столицата. 87% от гласоподавателите на ГЕРБ-СДС и 94% от тези на ПП-ДБ също имат позитивно отношение. Силно скептични са симпатизантите на Българска социалистическа партия и на " Възраждане ".

Според данните 65% от българите не утвърждават ротационния принцип на ръководство, а 35% са тези, които го поддържат. 59% от гласоподавателите на ГЕРБ-СДС и 69% от тези на ПП-ДБ поддържат ротационния принцип. Единствено измежду гласоподавателите на обединенията, участващи в ръководството, позитивните оценки за ротационния принцип са повече от негативните, разясняват анализаторите.

Все още скептиците към партнирането сред ГЕРБ и ПП-ДБ са повече от очакващите положително сработване сред двете обединения.

За тези публични настройки способстват и политиците от двете обединения, които създават перманентни напрежения и ги преекспонират по всевъзможни способи, означават от " Екзакта ".

На основата на горните данни може да се заключи, че българите изрично приветстват сформирането на постоянен кабинет, само че имат съществени запаси както към ротационния принцип на ръководство на страната, по този начин и към партньорството сред ГЕРБ и ПП-ДБ, разясняват от организацията.

От " Екзакта рисърч груп " вършат ангажимента, че е рано да се дават каквито и да е оценки за работата на новосформирания постоянен кабинет и на неговите министри, само че означават, че е значимо да се оценят стартовите настройки към двете водещи лица на ръководството – Николай Денков и Мария Габриел.

Най-общите първи усещания на хората демонстрират, че министър председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел стартират екипната си работа със съизмерими дялове обществено утвърждение – от порядъка на по 27%. Габриел има утвърждението на 76% от гласоподавателите на ГЕРБ и близо 40% от гласоподавателите на ПП-ДБ, а Николай Денков е одобряван от 85% от гласоподавателите на ПП-ДБ и от близо 30% от тези на ГЕРБ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР