61% от българите смятат, че професионалното образование и обучение осигурява

...
61% от българите смятат, че професионалното образование и обучение осигурява
Коментари Харесай

Според 61% от българите професионалното образование гарантира добра работа

61% от българите считат, че професионалното обучение и образование обезпечава по-добра и доходоносна работа. Близо 70% от учащите се в професионални гимназии в България са били наясно с опциите, които предлага този тип образование, преди да го запишат. Това е с 10% повече от междинното за страните членки в Европейски Съюз, сочат данни на Европейския център за развиване на професионалното обучение и образование (CEDEFOP). Те бяха изнесени през днешния ден по време на конференцията “Професионалното обучение и образование – желан избор”, която се провежда от Министерството на образованието и науката и е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, оповестиха от МОН.

На откриването на форума заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева уточни, че професионалното обучение излиза отвън рамките на учебното образование и може да даде умения за работа на всеки, без значение от възрастта. „ Новите пълномощия като цифрова и медийна просветеност и предприемачество би трябвало да се получават и надграждат цялостен живот “, сподели тя и добави, че този вид образование има както стопански, по този начин и обществен аспект.

Според Сачева до 10 години част от специалностите ще изчезнат и ще бъдат сменени с други, които сега не съществуват. Голямото предизвикателство пред просветителните системи е да основават гъвкаво и адаптивно на времето обучение, което да дава нови умения, уверена е заместник-министърът.

Деница Сачева акцентира, че времето, в което човек е можел да работи по 20-25 години на едно място, е отминало. “Бъдещите генерации ще би трябвало да добиват нови компетентности, тъй като евентуално ще би трябвало по-често да се преквалифицират. Затова ролята на професионалното обучение не е единствено да дава благоприятни условия за учениците, само че и за завършилите”, добави тя.

В обществен аспект професионалните учебни заведения имат приобщаваща функционалност и могат да се включат интензивно в битката с отпадането от учебно заведение. Те би трябвало да са връзката на хората с живота и да отговорят на високите им упования. Сачева беше безапелационна, че професионалното обучение би трябвало да е желан и издирван избор.

Думите й бяха подкрепени от заместник-началника на отдел ” Професионално обучение и образование, дуално образование и образование на възрастни” към Директората по претовареност, обществена политика и свързване на Европейска комисия Жоао Сантош. Той изясни, че 80% от хората с професионална подготовка намират и стартират работа до шест месеца.

„ Никой не би трябвало да разчита на подготовка, която е получил в предишното. Живеем във време, в което това се учи цялостен живот “, съобщи той и прикани за по-голяма осведоменост в страните членки за опциите, които дава професионалното образование.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР