61 годишна жена продава Рибния буквар“ на Петър Берон в

...
61 годишна жена продава Рибния буквар“ на Петър Берон в
Коментари Харесай

Баба продава „Рибния буквар“ в интернет за 1500 лeва

61 годишна жена продава „ Рибния буквар “ на Петър Берон в Интернет за 1500 лева, а неин сътрудник пък пласира по същата скица старопечатни книги на безценица. Търговците са задържани, скъпите книгите конфискувани, само че обявите в интернет са дейни, откри инспекция на Фрог нюз.
Сред продаваните полезности са:

" Сборник Български Народни песни " от 1857 година на братя Миладинови и

" Български грамоти " от 1845 година на Васил Априлов, оповестени за продажба по 4000 лева

" Горски пасажер " от 1857 година на Г.С. Раковски, продавана против 2750 лева,

" Христоматия " от 1852 година на Неофит Рилски, оповестена за 1100 лева,

" Криворазбраната цивилизация " от 1871 година на Добри Войников за 640 лева,

Според закона те са монументи на културата и не може по този метод да се търгуват скъпите книги. Предварително се изисква регистрацията им като български културни полезности, а продажбата им се прави при специфични условия и условия.

Проверка на Фрог нюз сподели, че обявата още е дейни и всеки може да си поръча Рибния буквар. Старопечатните книги са движими културни полезности съгласно Закона за паметниците на културата. В информацията на полицията се оповестява, че от Национална библиотека " Св. Св. Кирил и Методий " са удостоверили със правосъдна експертиза, че книгата е достоверна и не е записана според нормативната уредба.

Мъжът е продавал над 90 старопечатни български книги от интервала 1806 - 1878 година също без да ги е записал. Освен изброените скъпи мостри той предлага и голям брой старопечатни Библии и църковна литература, както и други творби и преводи на видни български възрожденци.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР