61 депутати Има такъв народ (ИТН) са внесли проект за

...
61 депутати Има такъв народ (ИТН) са внесли проект за
Коментари Харесай

ИТН внесе проект да отпадне забраната в Конституцията депутатите да имат и чуждо гражданство

61 депутати " ИТН " (ИТН) са внесли план за смяна в Конституцията да отпадне възбраната за непознато поданство за претендентите за народни представители.

Те оферират от член 65, алинея 1 от главния закон да бъде премахнат изразът " няма непознато поданство " и текстът да гласи следното: " За депутат може да бъде избиран български жител, който е навършил 21 години, не е подложен под забраняване и не изтърпява наказване отнемане от независимост ".

В претекстовете си от партията на Слави Трифонов пишат, че условието претендентите за депутати да са единствено български жители е било въведено в Конституцията без спор при второто гласоподаване на плана през 1991 година и няма ясни претекстове за какво се прави и отбраната на кои ползи го постанова.

" Изборите за народен парламент попадат напълно в компетентността на държавите-членки. В сходство с европейската процедура и поради обстоятелството, че условията за избиране на членове на Европейския парламент от Република България и на общински съветници и кметове не са уредени на конституционно равнище, при избори за членове на Европейския парламент от Република България и за общински съветници и кметове законодателят позволява право да бъдат избирани да имат и жители, които имат друго поданство. В множеството държави-членки на Европейския съюз липсва ограничаване на пасивното изборно право на съображение владение на друго поданство ", аргументират се от Има Такъв Народ.

От партията акцентират, че обществото има потребност от присъединяване в държавното ръководство на българи, натрупали обучение и опит, изключително в страни с по-стари и по-развити демократични обичаи.

Според член 154 от Конституцията правото на самодейност за изменение и допълнение на главния закон принадлежи на една четвърт от депутатите. Предложението се преглежда от Народното събрание не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването му.

Промените се одобряват с болшинство три четвърти от всички депутати на три гласувания в разнообразни дни. Ако предлагането получи по-малко от три четвърти, само че не по-малко от две трети от гласовете на всички народни представители, предлагането се слага за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане предлагането се приема, в случай че за него са дали своят вот не по-малко от две трети от всички народни представители.

В коридорите на Народното събрание разясниха като любопитен факт това, че тъкмо Има Такъв Народ предизвикват такава смяна, откакто тъкмо те сложиха въпроса с двойното поданство на служебния министър на стопанската система Кирил Петков. След това ГЕРБ внесоха в Конституционния съд (КС) исканетода разгласи за противоконституционен указа на президента за назначение на служебното държавно управление, тъй като Петков има и канадско поданство. Според Конституцията претендентите за министри би трябвало да дават отговор на условията за депутати. Очаква се решението на Конституционен съд дали отводът на Петков от поданство, което е подал още през април, само че не е получил отговор незабавно.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР