61,84 на сто от гласувалите на вчерашния референдум за конституционни

...
61,84 на сто от гласувалите на вчерашния референдум за конституционни
Коментари Харесай

Сърбите одобриха конституционните промени на вчерашния референдум

61,84 на 100 от гласувалите на вчерашния референдум за конституционни промени в Сърбия са дали своят вот " за ", а 37,1 % - срещу.

Избирателната комисия на Сръбската република (РИК) заяви късно нощес, ч е малко над 30 % от гласоподавателите са дали своят вот на референдума.

Това оповестиха ръководителят на РИК Владимир Димитриевич и основният изпълнителен шеф на Републиканската статистическа работа (РЗС) Миладин Ковачевич, представени от N1.

Ковачевич сподели, че 1,04 % от бюлетините са невалидни.
 Сърбите вземат решение на референдум конституционни промени
Сърбите вземат решение на референдум конституционни промени

Резултатите се чакат в понеделник

Общо 6 150 323 души имаха право да гласоподават в 8 179 изборни секции.

Малко преди тяхната конференция, сръбският президент Александър Вучич организира конференция в централата на партията си в неделя вечерта, с цел да разгласи резултатите от допитването.

Според президента предварителните резултати демонстрират, че 60,4 % от гласовете са за приемане на измененията в конституцията. Той сподели, че 39,52 % от гласувалите на референдума са отхвърлили поправките.

Той заяви, че болшинството от гласувалите в столицата Белград е срещу поправките и добави, че забележителен брой членове на неговата ръководеща Сръбска прогресивна партия (СНС) също са дали своят вот срещу.

Председателят на Народното събрание Ивица Дачич разгласи от централата на своята Социалистическа партия на Сърбия (СПС), че е извънредно удовлетворен от изборната интензивност. Той сподели, че измененията ще оказват помощ за ускорение на интеграцията на Сърбия в Европейския съюз. Дачич сподели, че над 16 000 членове на опозиционната партия и деятели са били включени в изборните комисии в изборните секции.

Припомняме, че през вчерашния ден Сърбия организира референдум за промени в конституцията, които съгласно държавното управление са нужни, с цел да може балканската страна да напредне по пътя си към присъединението си към Европейския съюз (ЕС).

Допитването се концентрира върху измененията в избора на съдии и прокурори, за които управляващите настояват, че имат за цел да засилят тяхната самостоятелност в страната, където правосъдната система е необятно обсъждана като корумпирана и политически следена.

Референдумът беше приветстван от Европейския съюз, Съединени американски щати и някои западни страни като стъпка в вярната посока. Но критиците вкъщи споделят, че измененията са незадоволителни. Някои опозиционни партии и самостоятелни специалисти също настояват, че референдумът е бил проведен като цяло в недемократична атмосфера, прекомерно преждевременно и прекомерно рано преди изборите, които би трябвало да бъдат при започване на април. Правителството на президента Александър Вучич е изправено пред обвинявания в ограничение на демократичните свободи, които то отхвърля.
 Съединени американски щати и техни сюзници приветстваха референдума в Сърбия за конституционни промени
Съединени американски щати и техни сюзници приветстваха референдума в Сърбия за конституционни промени

Референдумът бил основна стъпка за подсилване на независимостта на правосъдната система

Вучич и други публични лица приканиха гласоподавателите да поддържат промените и да оказват помощ на страната да продължи напред.

Правителството прикани сръбското малцинство в Косово - някогашна сръбска провинция, която разгласи самостоятелност през 2008 година - да пристигна в околните градове в Сърбия, с цел да гласоподава, откакто косовските управляващи отхвърлиха да разрешат отварянето на изборни секции там. Десетки косовски сърби в неделя организираха митинг в северната част на Косово със сръбско болшинство. Няма известия за произшествия.

Сърбия не признава независимостта на Косово, която е подкрепена от множеството страни от Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Нормализирането на връзките сред двете е условие за бъдещо участие в Европейски Съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР