600 000 дървета в София са обект на повишен контрол

...
600 000 дървета в София са обект на повишен контрол
Коментари Харесай

„Зелени системи“ в София следи 600 000 дървета: Колко от тях са опасни?

600 000 дървета в София са обект на нараснал надзор от общинското дружество „ Зелени системи “.
Една от аргументите за зачестилите случаите с паднали дървета е обвързвана с климатичните промени.

Голяма част от дърветата по улиците на София са на петдесет и повече години. Личи си по дебелите им стебла. Възрастните би трябвало постоянно да бъдат обследвани.

„ Няма по какъв начин да се направи на всяко дърво, защото те са прекомерно доста, то се прави по експертна преценка при положение, че бъде належащо. в този момент, когато се види, че едно дърво е с изявени суховъшия и рисково, то няма смисъл да се обследва, напряко се отстранява “, изяснява специалистът Сияна Хлебарска от дирекция „ Зелени системи “ в Столична община.

Със специфична игла се влиза в стеблото и сензор демонстрира плътността на дървесината. С няколко проби на друга височина.

„ В случая сред 15 и 28 сантиметра апаратът е отчел, че има влошени качества на дървесината “, разяснява специалистът Димитър Петров от дирекция „ Зелени системи “ в Столична община.

Причината е развой на изгниване вътре в самото дърво. „ Към сегашния миг считаме, че дървото няма да падне, само че въпреки всичко ще предприемем ограничения по понижаване на неговата височина “, разяснява Димитър Петров.

Голямо дърво падна покрай паркирана кола и по знамение не взе жертви. На външен тип дървото било крепко и право.

„ Дървото не е имало външна симптоматика. Напротив – то е било в разлистено положение. Вероятната причина е кореновото гниене “, безапелационен е Димитър Петров.

За разлика от други европейски столици, в нашата има доста дървета. Част от тях са остарели. Ето за какво в случай че човек забележи рисково дърво, би трябвало да алармира в общината.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР