60-тият пореден протестен ден днес съвпада с един от най-светлите

...
60-тият пореден протестен ден днес съвпада с един от най-светлите
Коментари Харесай

/на живо/ Ден 60: Съединените са на площада. Искат свобода

60-тият следващ протестен ден през днешния ден съответствува с един от най-светлите празници в българската история - Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Гражданите не престават да упорстват за оставката на кабинета “Борисов ” и на основния прокурор Иван Гешев.
Хронологията на днешния митинг ще проследим онлайн.

13.00 ч.

Posted by on Sunday, September 6, 2020
Със алегоричен митинг против Веселин Марешки стартира днешният 60-ти ден от началото на избухналото гражданско неодобрение. Шофьори стопираха колите си на обект на водача на " Воля " в Пловдив и заредиха гориво на минимална цена.

Протестът е предизвикан от поддръжката за проектоконституцията на ГЕРБ и признанието на Веселин Марешки, че е подписал документа без да го е чел. Новината за това пък пристигна след поредност от непоследователни позиции по тематиката.

" Това е един алегоричен акт против индивида, който продаде българската конституция. Искаме да му помогнем, защото разбрахме, че е на загуба от плажа " Камабум " и по тази причина алегорично дойдохме тук – да заредим за 13 ст., с цел да може най-малко от бензиностанциите да е на облага ", изясни един от протестиращите.

Междувременно - Борисов все по-упорито заобикаля обществените си появи. Той пропусна и откриването на столичното метро доскоро повече от седмица. В сряда пък (2 септември, когато в столицата се организира един от най-мащабните митинги в страната за последните няколко години) държавното управление организира съвещанието си онлайн, а министър председателят разгласи следващото разпределяне на пари през Фейсбук. Вчера Борисов още веднъж се включи онлайн от джипа си, а през днешния ден пък честити Съединението с пост в обществените мрежи.

Вчера стана ясно, че се провежда Велико национално въстание II. То ще се организира на 10 септември.

Ето и едни от значимите събития през миналата седмица:

Датата 2 септември бе паметна за страната ни. Мащабен митинг се организира на пл. “Независимост” на старта на новия парламентарен сезон. Докато течаха изявленията на депутатите, които към този момент ще са от трибуната на някогашния, само че ремонтиран Партиен дом, на открито десетки хиляди скандираха “Оставка!”. Стигна се и до ексцесии. При конфликтите с полицията пострадаха както жители, по този начин и униформени. Има и доста арестувани протестиращи, като ограниченията им се разглеждаха през днешния ден в Софийския градски съд, пред чиято постройка имаше митинг.

Хронологията на Великото национално въстание може да видите

По време на националния протест пострада сина на предприемача Мариан Колев - притежател на компанията за детски играчки “Хиполенд”, който по-късно същия ден излезе с обществена позиция и застана зад митингите. Ден по-късно в офиса на компанията бяха изпратени три институции на инспекция - Национална агенция за приходите, Агенция “Митници” и Икономическа полиция. Последва незабавна и много мощна социална реакция, като след това инспекцията бе спряна. Повече за нея може да видите

Преди към два дни пък стана ясно още, че ГЕРБ са съумели да съберат нужните подписи, с цел да внесат плана си за промени в Конституцията за спор в Народното събрание. Това е станало с поддръжката на партия “Воля”, която няколко пъти мени позицията си по тематиката. Според последното изявление на Веселин Марешки политическата групировка нямаше да вземе присъединяване в събирането на подписи. По-късно същия ден обаче стана ясно, че това не е напълно по този начин. Разбра се още, че по време на съвещанието на Министерски съвет на 2 септември е било взето решение плаж “Кабакум” да бъде предан на концесия. Обектът попада в ръцете на някогашен народен представител от “Воля”.

А другояче гореща остава ситуацията освен в столицата, само че и в цялата страна. Протестиращи излизат по улиците на няколко регионални града. Основните им претенции са за оставката на кабинета и на основния прокурор Иван Гешев.

Напрегнато бе в седмицата, в която от ръководещите организираха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до конфликти. Имаше принуждение и над публицисти. По време на конференцията министър председателят Борисов съобщи, че ще беседва с съдружните си сътрудници в лицето на Оперативна програма и ще предложи разновидности. Сред тях е и държавното управление да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че сходен сюжет не стои на масата на обединението.

Премиерът съобщи, че ръководещите ще изискат “рестарт” на страната и обявиха, че ще започват диспути за привикване на Велико национално заседание и конституционни промени. Идеята на кабинета бе избрана като опит за отклонение на публичното внимание и ход за печелене на време.

ФрогНюз напомня, че голямото неодобрение избухна откакто прокуратурата нахлу в постройката на Президентството, с цел да арестува чиновници от администрацията. Безпрецедентния ход бе избран като тъпчене на Конституцията и посегателство върху суверенитета на страната. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи несполучлив опит да дебаркира на българския бряг покрай лятната резиденция на Ахмед Доган.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР