60-годишният Джон Фишер бил на разходка с кучето си Пипин

...
60-годишният Джон Фишер бил на разходка с кучето си Пипин
Коментари Харесай

Пчели убийци ужилиха мъж 250 пъти

60-годишният Джон Фишер бил на разходка с кучето си Пипин в квартала в град Флорънс, Аризона, когато пчели се роили. Докато Пипин съумял да избяга, Фишер, който бил в инвалидна количка, бил настигнат от рояка, когато инвалидната му количка се преобърнала. Фишер бил лекуван в болничното заведение, където му дали морфин, преди да отстранен жилата. Той споделил, че лекарите са разкрили повече от 250 жилка в тялото му. Фишер бил изписан от болничното заведение и в този момент се възвръща от стотиците ужилвания по ръцете, очите, устата, ушите, краката и гърба.

Според проучванията, пчелите убийци, известни също като африканизирани пчели, били отговорни за офанзивата. Но като се има поради ужасяващото название на насекомите, е удивително, че Фишер е оживял след сходна офанзива.

Пчелите убийци са основани от бразилски академик, който се опитвал да комбинира големите добиви на мед от европейските медоносни пчели с приспособените към по-топъл климат африкански медоносни пчели, съгласно Природонаучния музей в Лондон. Хибридните пчели мигрирали на север от Бразилия, през Южна и Централна Америка и стигнали до Съединени американски щати. През годините тяхното нападателно държание и високата склонността им да се роят и жилят им спечелили прозвището „ пчели убийци “. Противно на общоприетото разбиране обаче, отровата на пчелите убийци не е по-силна от тази на европейската медоносна пчела.

В някои случаи едно ужилване от пчела е задоволително, с цел да убие човек. През 2009 година Рей Шоу, някогашен президент на Dow Jones, умря, откакто бил жилнат от една пчела в гаража си.

Въпреки това, ужилванията от пчели, даже от пчели убийци, рядко предизвикват гибел. Всяка година почти 3% от хората, ухапани от инсекти, изпитват анафилаксия – тежка, евентуално животозастрашаваща реакция. Анафилаксията може да появи при хора, които знаят, че са алергични към ужилване от пчели, както и при тези, които не знаят. Според отчет от 2019 година на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC), сред 2000 и 2017 година е имало приблизително 62 смъртни случая годишно от ужилвания от стършели, оси и пчели в Съединени американски щати. Според по-скорошно изследване на YouGov към 75% от американците са били ужилвани от пчела. Следователно смъртните случаи от ужилвания от пчели са редки.

Скорошна обява в списанието Clinical Case Reports пресмята, че 50 до 500 ужилвания от пчели едновременно са задоволителни, с цел да убият възрастен мъж. Министерството на земеделието на Съединени американски щати (USDA) обаче прави оценка съдбовния брой като по-висок, на към 1100 за възрастен и 500 за дете, въз основа на разбирането, че междинният човек може да издържи 10 ужилвания на кг (0,45 килограма) от телесно тегло. Поради това докладваните от Фишер 250 ужилвания евентуално са били под смъртоносния предел.

Фишер не е първият човек, издържал сходно тестване и претърпял, с цел да опише историята. През 2014 година общински служащ в Тексас бил жилнат от към 1000 пчели убийци и също оживял. Същата година 71-годишна жена била нападната от рой от 80 000 пчели убийци и оживяла, откакто получи към 1000 ужилвания. А през 2015 година мъж от Аризона оживял след 500 до 1000 ужилвания атакуван от десетки хиляди пчели.

Някои обаче не са претърпели сходни офанзиви: 23-годишен екскурзиант през 2016 година умрял след 1000 ужилвания, а мъж в Аризона през 2021 година умрял от стотина ужилвания.

Не е ясно за какво стотици ужилвания са съдбовни за някои хора, само че не и за други, макар че няколко фактора играят значима роля в това по какъв начин човек реагира на ужилване.

За хората с алергии към ужилване от пчели реакцията на имунната им система към ужилване може да бъде тежка и да засегне цялото им тяло, което може да докара до анафилаксия и гибел, написа vesti.bg. Проучванията демонстрират, че телесното тегло, имунният статус и възрастта могат съществено да повлияят на това по какъв начин ще протече реакцията. Хората с алергии към ужилване от пчели на възраст над 25 години са по-склонни да изпаднат в анафилактичен потрес след ужилване, частично тъй като алергичната реакция към отровата може да се утежни кумулативно (натрупващо се).

Честите неалергични реакции към ужилване от пчела включват мъчително отичане или зачервяване в засегнатата област, до момента в който алергичните реакции могат да включват копривна тресчица, гадене, замаяност, стомашни конвулсии, повръщане, диария, ниско кръвно налягане и отичане в области, разнообразни от мястото на ужилване, съгласно към USDA. Основните признаци на тежката алергична реакция анафилаксия са уртикария със усложнения в дишането и преглъщането, съгласно Детската болница в Сиатъл, която поучава да се обадите на 112, в случай че се появят тези признаци.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР