60-годишен мъж от София с рак на простатната жлеза е

...
60-годишен мъж от София с рак на простатната жлеза е
Коментари Харесай

За първи път в България приложиха щадящ метод за лечение на рак на простатата

60-годишен мъж от София с рак на простатната жлеза е първият български пациент, който получава късмет за пълностоен живот.

Вместо да отстранят простатната му жлеза, екип от български и словашки лекари направиха щадяща интервенция. Процедурата, известна като нискодозова брахитерапия се практикува в Словакия от 10 години, а у нас се прави за първи път.

Операцията e траяла близо 4 часа. Медиците са вградили в простатната жлеза на пациента 82 дребни зрънца йод 125 изотоп, които в идващите 6-8 седмици ще осъществят вътретъканно облъчване. Така на процедура е избегнато отстраняването на жлезата, а пациентът ще води естествен живот с изцяло съхранена еректилна функционалност.

След интервенцията положението на пациента е положително. Той ще бъде изписан след два дни.

Щадящият способ може да се ползва при мъже в ранен етап на рак на простатата. Нискодозовата брахитерапия може да се ползва и при по-млади мъже.Терапията ще се покрива от Здравната каса.

Прогнозата на шефа на клиниката по урология в УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ", учен Чавдар Славов, е че 40 мъже годишно ще могат да се лекуват с новаторската терапия у нас.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР