60-70 на сто от медиците са вече имунизирани, останалите ще

...
60-70 на сто от медиците са вече имунизирани, останалите ще
Коментари Харесай

Хората с антитела влизат ли в категорията за зелен сертификат?

 " 60-70 на 100 от медиците са към този момент ваксинирани, останалите ще се тестват, с цел да стартират от на следващия ден пълноценно работа, по този начин, както това ще важи за останалите групи хора. Като работещите в обществените домове, там също ще бъдем безкомпромисни, тъй като възрастните хора са извънредно рискова група ". Това сподели зам.-министър на опазването на здравето Александър Златанов по отношение на това, че от 21 октомври " зеленият документ " става задължителен за редица сфери и действия.

" Ако в обществените домове служители нямат сложена ваксина, тъй като там под 50 на 100 са имунизираните, ще се тестват един път седмично. От задължителност за зелен документ за учителите се отказахме, тъй като министърът изиска дребна пролонгация от 15 дни, с цел да се приготви за тази мярка. Още повече, че те също към 50 на 100 са имунизирани, също така имаме добър разговор с МОН, а и чакаме, че може да се премине в онлайн образование. Затова и решихме да им дадем тази рационална пролонгация, тъй като там няма и епидемиологичен риск ", разяснява пред БНР Златанов.

" От началото на идната седмица ще вземем решение дали учениците в София да преминат на отдалечено образование, тъй като столицата влиза в тези условия по Заповедта на здравния министър ", сподели още заместител здравният министър. Той уточни, че възрастта 18 години е посочена в заповедта за условие за зелен документ, тъй като това е възрастта на пълнолетието у нас. " За тези над 18 години, в случай че не са със зелен документ,  те ще би трябвало да си правят тестове на входа на заведения, заведения за хранене, фитнеси, кина, театри, те ще са безвъзмездни за хората. Подсигурени са и проби и за тези, които имат признаци на заболяването, само че и за тези, които нямат документ. А бързи проби ще бъдат обезпечени посредством европроект, а също и ние ще закупим. За да наложим тази противоепидемични мярка. И за да има свободно напредване на хората за два дни, човек ще може да отиде в обектите от заповедта на Министерство на здравеопазването ", сподели още Златанов.

По думите му обаче по-важната стъпка е хората да се имунизират - това е европейската мярка и държание. Златанов уточни, че е допустимо да има опашки при тестването, но всеки има право на избор - да се имунизира или тества нон стоп.

Златанов съобщи също, че имат потенциал да вършат проверки по обектите дали хората влизат със зелен документ, само че въпреки всичко контролиращ до всеки следен, няма по какъв начин да бъде обезпечен, разчитаме и на самосъзнанието, на желанието за имунизиране, съобщи Златанов.

Хората с антитела не влизат в категорията за " зелен документ ", тъй като това не е направено по света, в Европа, тъй като това не е сигурен способ, разясни заместител здравният министър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР